Så väljer du de bästa arbetskläderna

När det kommer till arbetskläder är det viktigaste att överväga yrkets krav och de specifika behoven hos den anställde. Oavsett om det handlar om skydd, komfort eller stil finns det kläder där ute som passar alla behov. Genom att investera i kvalitativa arbetskläder kan arbetsgivare inte bara säkerställa sina anställdas säkerhet och välbefinnande, utan också främja en bättre arbetsmiljö. Men vilka egenskaper har egentligen de bästa arbetskläderna? Wexman säljer arbetskläder som bockar av de flesta boxarna nedan, så kika i deras sortiment om du vill handla slitstarka arbetskläder till en rimlig peng.

Var noga med materialvalet

Bomull

Ett av de mest populära materialen för arbetskläder, särskilt för inomhusjobb. Bomull är andningsbart, mjukt och komfortabelt. Det passar bra för jobb där du behöver rörlighet, men kanske inte den tuffaste hållbarheten.

Polyester

Ett syntetiskt material som är slitstarkt och tål fukt bra. Det är ofta blandat med andra material för att ge stretch eller andra önskvärda egenskaper.

Canvas

Canvas är ett tätvävt, robust tyg som traditionellt framställs av bomull, även om det kan tillverkas av lin, hampa eller syntetiska material.

Gore-Tex

För dem som arbetar utomhus i dåligt väder är detta vattentätt, vindtätt och andningsbart material ett utmärkt val. Lär dig mer om materialet hos Team Sportia.

Vilka funktioner behöver du?

Skydd

För yrken som kräver extra säkerhet, som byggarbetare och hantverkare, är det viktigt att kläderna erbjuder rätt skydd. Detta kan inkludera stålhätteskor, knä- och armbågsskydd eller högsynlighets-plagg.

Komfort

För långa arbetsdagar är komfort nyckeln. Kläder som inte kliar, klämmer eller begränsar rörelsefriheten kan göra en stor skillnad.

Anpassningsförmåga

För dig som arbetar i varierande förhållanden kan kläder som kan anpassas efter väder eller arbetsförhållandena vara värdefulla. Exempelvis jackor med avtagbara foder eller byxor med avtagbara ben.

9 tips innan köpet

Innan du köper arbetskläder är det viktigt att noggrant överväga en rad faktorer för att säkerställa att kläderna uppfyller dina specifika behov och arbetskrav. Här är några punkter att tänka på:

1. Yrkets specifika krav

Arbetskläder för olika yrkesroller kan skilja sig markant. Förstå de unika kraven i ditt yrke och ta reda på vilka olika funktioner och finesser på kläderna som kan underlätta din arbetsdag.

2. Säkerhet

Många yrken har särskilda säkerhetsstandarder, och det är viktigt att arbetskläderna uppfyller dessa. Exempel inkluderar brandresistenta kläder, stålhätteskor eller olika varselkläder med hög synlighet.

3. Komfort

Komfort är avgörande, särskilt om du bär kläderna under långa arbetsdagar. Tänk på material, passform och andningsförmåga. Det finns inget mer irriterande än plagg som inte sitter skönt mot kroppen.

4. Slitstyrka

Arbetskläder bör vara tillverkade av starka och hållbara material som tål den dagliga påfrestningen och kan motstå slitage.

5. Vädertålighet

Om du arbetar utomhus, överväg kläder som är vattentäta, vindtäta eller isolerade beroende på klimatet.

6. Pris vs kvalitet

Även om budgeten är en faktor, kan det vara värt att investera lite mer i högkvalitativa arbetskläder som varar längre och erbjuder bättre skydd och komfort.

7. Storlek och passform

Se till att prova kläderna eller kontrollera storleksguiden noggrant. Korrekt passform kan påverka både komfort och säkerhet.

8. Design

Medan funktionen är primär, spelar såklart utseendet också en roll för helhetsintrycket. Många företag vill att deras anställda ska se professionella och enhetliga ut.

9. Förvaringsutrymme

Beroende på jobbet kan praktiska fickor för verktyg, pennor eller andra små föremål vara avgörande.

FAQ

Hur ofta bör arbetskläder tvättas?

Hur ofta arbetskläder bör tvättas beror på arbetsförhållandena och hur smutsiga kläderna blir. I vissa yrken där hygien är avgörande, som inom sjukvården, är det nödvändigt att tvätta kläderna efter varje användning. I andra yrken kan kläderna tvättas när de blir smutsiga. Vill du läsa mer om arbetskläder inom vården har Kommunal gjort en bra sammanställning över vanliga frågor.

Vad menas med personlig skyddsutrustning?

Personlig skyddsutrustning (PPE) är kläder och utrustning som används för att skydda sig mot specifika arbetsrelaterade risker. Detta kan inkludera skyddshjälmar, skyddsglasögon, hörselskydd, andningsskydd, skyddsskor och specialdesignade arbetskläder. Läs mer om personlig skyddsutrustning hos Arbetsmiljöverket.

Vilket material är bäst för arbetskläder?

Det finns inget “bästa” material för alla arbetskläder, eftersom olika yrken har olika behov. Bomull kan vara bra för komfort, polyester för hållbarhet och nylon för vattentäthet. Många arbetskläder kombinerar material för att uppnå önskade egenskaper.

Varför har vissa arbetskläder reflexband?

Reflexband används för att öka synligheten av bäraren, särskilt i svagt ljus eller dålig sikt. Detta är särskilt viktigt i yrken där arbetare kan vara i närheten av rörlig trafik eller maskiner, som på byggarbetsplatser eller vid vägarbete.

Läs fler guider från oss

Om du gillade den här guiden över hur du hittar de bästa arbetskläderna kanske du också är intresserad av vår artikel om de bästa arbetsskorna? Där tar vi upp vilka egenskaper en bra arbetssko ska ha, och ger dig flera användbara tips innan köpet.