Bästa arbetsskorna – så väljer du rätt

När det gäller arbetskläder är skoval kanske ett av de mest underskattade, men viktigaste, beslutet. Rätt skor kan vara skillnaden mellan en behaglig dag och en dag fylld med värkande fötter, trötthet eller till och med risk för skada. Denna artikel tar en djupdykning i hur du väljer de bästa arbetsskorna för dina unika behov, och vilka kriterier du ska hålla ett extra öga på.

1. Utgå från dina arbetsförhållanden

Varje arbetsmiljö har sina egna utmaningar. Om du arbetar på en byggarbetsplats med risk för fallande föremål kan dina behov skilja sig från någon som arbetar i en restaurang och behöver halksäkert grepp.

 • Utomhus vs. Inomhus: Arbete utomhus kan kräva vattentäta skor, medan inomhusarbete kräver mer av skornas andningsförmåga.
 • Golvtyp: Är golvet betong, trä, kakel eller något annat? Olika underlag kräver olika typer av stötdämpning och grepp.

2. Säkerheten först

Olika yrken kräver olika skyddsnivåer:

 • Stålhätta: Skyddar fötterna från fallande objekt.
 • Antihalksula: Avgörande för arbete på hala eller oljiga ytor.
 • Värme och kyla: Vissa skor är isolerade för extrem värme eller kyla.

3. Komfort under hela dagen

Rätt stöd och passform kan förhindra trötthet och fotproblem:

 • Fotbädd: En bra innersula kan minska trötthet och skapa en skön känsla.
 • Bredd: Se till att skorna inte klämmer sidorna av dina fötter.
 • Valvstöd: Om du har specifika behov kan vissa skor erbjuder bättre stöd.
 • Ventilation: Andningsförmåga kan vara avgörande för komforten.

4. Livslängd och kvalitet

Billigare är inte alltid bättre:

 • Material: Läder är hållbart, men syntetiska material kan erbjuda andra fördelar.
 • Sömnad: Dubbla sömmar och förstärkningar kan öka skons livslängd.
 • Kvalitetsmärken: Även om de kan kosta mer, kan välkända märken erbjuda bättre kvalitet och hållbarhet.

5. Stil och professionalism

Även om funktion är viktig, kan utseendet också spela roll:

 • Enhetlighet: Vissa arbetsplatser har specifika regler eller förväntningar.
 • Färger: Svart eller brun är vanligt, men det finns fler färgalternativ för de som vill sticka ut.

6. Kundrecensioner

 • Verkliga erfarenheter: Läs recensioner för att få en uppfattning om skons komfort och hållbarhet.
 • Rekommendationer: Kolla med kollegor eller branschexperter om vilka skor de föredrar.

Var hittar jag skor med dessa egenskaper?

Du kan hitta arbetsskor på flera ställen på nätet, men enligt oss är det Wexmans sortiment som sticker ut om vi ser till kriterierna vi nämnt ovan. Söker du de bästa arbetsskorna kan de erbjuda passande alternativ i en rad olika modeller. De har låga sneakersinspirerande skor, stövlar för arbetsdagen, stålhätteskor och mer bastanta kängor som verkligen skyddar fötterna. Det finns med andra ord något för alla behov och varierande yrkesroller.

Vanliga frågor och svar

Varför är det viktigt med specialiserade arbetsskor?

Specialiserade arbetsskor är utformade för att ge optimalt skydd mot specifika arbetsrelaterade risker, som fallande föremål eller hala ytor. De kan också erbjuda komfort under långa arbetsdagar och bidra till att förebygga fotrelaterade hälsoproblem. Du kan läsa mer om vanliga sjukdomstillstånd i fot och fotled hos Läkartidningen.

Vad menas med en stålhätta i skorna?

En stålhätta är en förstärkning, oftast av stål, i tådelen av skon som skyddar fötterna från skador som kan orsakas av fallande föremål eller kompression. Läs mer om vad ståhätta är hos Wikipedia.

Är alla arbetsskor vattentäta?

Nej, alla arbetsskor är inte vattentäta. Men det finns särskilda modeller som är utformade för att vara vattentäta för arbete i våta förhållanden eller utomhus.

Hur vet jag vilken storlek jag ska välja?

Det är alltid en god idé att prova skor i en fysisk butik om du är osäker på din storlek. Om detta inte är möjligt, använd storleksguider online och mät dina fötter noggrant innan du beställer. Sedan kan du alltid skicka tillbaka skorna och byta storlek om de inte passar.

Kan jag använda mina arbetsskor som vardagsskor?

Medan vissa arbetsskor kanske är bekväma nog för vardagligt bruk, är de primärt utformade för arbetsmiljön. Dessutom kan slitage från vardagligt bruk minska skons livslängd för arbetsrelaterade uppgifter.

Hur ofta bör jag byta ut mina arbetsskor?

Livslängden för arbetsskor varierar beroende på arbetsförhållandena och skons kvalitet. Det är viktigt att regelbundet inspektera skorna för tecken på slitage, som sprickor i sulan eller försvagad stålhätta och byta ut dem vid behov.

Välj skor efter dina behov

Att välja de rätta arbetsskorna är en kombination av att förstå dina arbetsförhållanden, känna igen vikten av skydd och komfort och göra en informerad bedömning baserad på kvalitet och rekommendationer. Med rätt efterforskning och övervägande kan du investera i ett par skor som kommer passa dig en lång tid framöver.
Om du gillade artikeln ovan kanske du även är intresserad av vår guide om de bästa arbetskläderna? Där går vi igenom materialval och ger dig flera konkreta tips att tänka över innan du slår till på en ny uppsättning. Hoppas du hittar vad du är ute efter!