Mikrovågsugn Bäst i Test 2023

1. Samsung MS23K3513AS2. Samsung GE87MC/XEE3. Samsung MS23K3513AW

Det är inte lätt att veta vilken mikrovågsugn som är den absolut bästa när det är dags att köpa nytt. Idag finns det mängder med varumärken och modeller att välja mellan och mikrovågsugnar med olika egenskaper, funktioner och finesser. Till vårt bäst i test har vi tittat på sammanlagt 110 stycken modeller från olika varumärken och sammanställt en lista på de absolut bästa.

Är det en klassisk mikrovågsugn som passar dig bäst eller är du ute efter avancerad teknologi, smarta program och grill-funktioner? Till vårt test har vi varit mycket noggranna med att säkerställa att produkterna håller måttet när det kommer till kvalitet och säkerhet, men vi har även valt ut modeller som passar så många olika typer av människor som möjligt.

Med en mikrovågsugn kan du välja om du vill tina upp fryst mat på ett snabbt sätt, om du vill värma mat som är kylskåpskall eller om du vill tillaga maten i mikrovågsugnen helt och hållet. Att tillaga mat i mikron är fullt möjligt för enklare rätter och mellanmål. Mikron är ett otroligt praktiskt verktyg som blivit en säker favorit i hem när middagsbestyren behöver förenklas och där det behöver gå undan när middagar eller luncher ska tillagas.

Inbyggd mikrovågsugn

Till vårt test har vi valt att inte titta på inbyggda mikrovågsugnar. Dessa produkter fokuserar lika mycket på funktionalitet som design, hur den passar in med resterande köksutrustning. En kombiugn, ugn med inbyggd micro, eller en inbyggd mikrovågsugn förekommer även generellt sett i en dyrare prisklass än de modeller vi valt ut till vårt test. För dig som är intresserad av inbyggda mikrovågsugnar kan vi rekommendera Gasspisen.se för ett brett utbud av olika modeller som håller hög kvalité och hade placerat högt i vårt test om vi hade inkluderat denna kategori av produkter till vårt bäst i test för mikrovågsugnar.

Bästa mikrovågsugnen:

 • Samsung MS23K3513AS: Bästa mikrovågsugnen för de allra flesta
 • Samsung GE87MC/XEE: Bästa mikrovågsugnen för pengarna
 • Samsung MS23K3513AW: Bästa mikrovågsugnen för barnfamiljer
 • Whirlpool MAX 38 IX: Bästa mikrovågsugnen för det lilla köket
 • Electrolux EMM21000W: Bästa enkla mikrovågsugnen

Samsung MS23K3513AS: Bästa mikrovågsugnen för de allra flesta

 • ECO-mode
 • Digital display
 • Högpresterande och ger jämn uppvärmning
 • Ingen grillfunktion
 • Ingen ångfunktion
 • Högljudd jämfört med många andra modeller

Det finns många riktigt bra mikrovågsugnar ute på marknaden att använda sig av, men med sina många funktioner, smidiga kontrollpanel och rymliga interiör ligger Samsung MS23K3513AS i framkant. Den här mikrovågsugnen är hög presterande som få och är utrustad med ett flertal förinställda program som är specifikt framtagna för olika typer av livsmedel och rätter. Här hittar du t.ex. ett program som lämpar sig utmärkt för fisk, men också ett för kyckling, kött, bröd och grönsaker. Genom att välja något av de förinställda programmen kan du vara säker på att få bästa resultat varje gång.

Samsung MS23K3513AS är även utrustad med 6 olika effektlägen som du kan justera mellan beroende på om du vill tina upp mat, värma upp den i olika nivåer eller tillaga enklare rätter. Samsung MS23K3513AS har en maximal effekt på 800 W som du med fördel kan använda för bakning, fiskpinnar, köttbullar eller liknande. Det vi saknar är en modern grillfunktion, men varmhållningsfunktionen gör ändå att Samsung MS23K3513AS känns mycket välarbetad och genomtänkt i sina finesser. Med varmhållningsfunktionen kan du se till att maträtter håller sig i en lagom och behaglig ät-temperatur tills det är dags att slå sig ner vid bordet.

Trots sina många finesser och funktioner är Samsung MS23K3513AS mycket enkel att använda sig av och ett mycket prisvärt alternativ. Den är rymlig nog att rymma allt från större tallrikar till grytor och kan enkelt ställas in med hjälp av kontrollpanelen på fronten. Till synes kan Samsung MS23K3513AS se mycket avancerad ut med sina flertalet knappval och sin moderna LED-display som visar tid, men med bara ett knapptryck kan du snabbt få fram det program som du vill använda dig av. Samsung MS23K3513AS är således en mikrovågsugn som passar de allra flesta plånböcker och hushåll. Det spelar ingen roll om du tycker att teknologi är knepigt eller mycket enkelt att förstå, eftersom Samsung MS23K3513AS är otroligt användarvänlig.

Majoriteten av alla moderna mikrovågsugnar är dock utrustade med ytterligare en funktion – grillfunktionen. Detta är något som Samsung MS23K3513AS saknar och något som vi gärna skulle se fanns tillgängligt. Grillfunktioner är användbara i många olika sammanhang och något som idag är en mycket uppskattad finess hos många användare. Mikrovågsugnen kan också upplevas som stor och en aning klumpig, speciellt för mindre kök och köksbänkar. Är det grillfunktioner och nättare mikrovågsugnar som du är på jakt efter är Samsung MS23K3513AS inte den bästa modellen som vi har testat. Läs vår recension här.

Samsung GE87MC/XEE: Bästa mikrovågsugnen för pengarna

 • Keramisk beläggning
 • Volym på 23 liter
 • Grillfunktion
 • Sämre insyn
 • Tung mikro på 15 kg
 • Kan upplevas avancerad jämfört med klassiska mikrovågsugnar

Samsung GE87MC/XEE är ett självklart alternativ för alla som söker efter en högteknologisk mikro som kan leverera det där lilla extra och göra matlagningen mycket roligare. Samsung GE87MC/XEE är försedd med avancerad och innovativ teknologi som säkerställer att du får ett jämnt och fint uppvärmt resultat varje gång, oavsett vad det är du stoppar i mikron. De tre mikrovågsantennerna hjälper till att värma upp mjölken på ett korrekt sätt, serverar dig bästa pastan eller ser till att din frukostbacon blir riktigt krispig – allt med bara några enkla knapptryck.

Söker du efter en mikrovågsugn som verkligen är värt att betala lite extra för är Samsung GE87MC/XEE ett bra alternativ. Även om Samsung GE87MC/XEE är dyrare i inköp än många andra modeller vi testat kommer du att spara in pengar i det långa loppet. Orsaken till detta är helt enkelt för att Samsung GE87MC/XEE är utrustad med ett ECO-läge. ECO-läget kan aktiveras närsomhelst och fungerar när mikrovågsugnen är i Standby. Nuförtiden är det inte bara diskmaskiner, tvättmaskiner och torktumlare som kan energiklassas, utan även mikrovågsugnar. ECO-läget ger en energibesparing på upp till 40 %.

Det är inte bara insidan och funktionerna som gör Samsung GE87MC/XEE till den bästa mikrovågsugnen för pengarna, utan även utsidan är något som Samsung lagt mycket fokus på. Här har man valt bort den klassiska designen och färgen och istället satsat på att skapa en mikrovågsugn som ser exklusiv och modern ut. Då den är tillverkad med en rostfri-, antibakteriell- och repfri beläggning kan Samsung GE87MC/XEE hålla sig riktigt snygg och fin länge. Den antibakteriella beläggningen minskar också risken för att fett och matrester får fäste, något som i sin tur kan orsaka bakterietillväxt.

Samsung GE87MC/XEE passar lika bra i det lilla hemmet som för den större familjen och är enkel att ställa på köksbänken eller montera in i ett skåp. Med sina större mått och högre vikt är den dock inte lämplig för dig som vill ha en nätt mikro som kan ställas på hyllplan. Samsung GE87MC/XEE är troligtvis inte heller mikron för dig som vill ha en så enkel uppvärmning som möjligt. Orsaken till detta är de många funktioner, knappar och inställningar som mikrovågsugnen har. Den som har svårigheter att förstå modern teknologi kommer antagligen att finna Samsung GE87MC/XEE alldeles för komplicerad. I dessa fall är det bättre att du tittar närmare på någon av de andra mikrovågsugnarna som vi har recenserat, t.ex. den enklaste mikrovågsugnen med klassisk vred. Läs vår recension här.

Samsung MS23K3513AW: Bästa mikrovågsugnen för barnfamiljer

 • Jämn och snabb uppvärmning
 • Automatiska program
 • Självrengörande med ånga
 • Ingen grillfunktion
 • Ingen inverter-teknik
 • Svårt att se igenom glaset

Idag lever de allra flesta människor i en relativt stressiga vardag, men för barnfamiljer kan det vara extra svårt att hinna med dagens alla bestyr. Med hjälp av praktisk och högkvalitativ mikro kan middagsbestyren dock förenklas och även luncher och mellanmål blir betydligt smidigare. Samsung MS23K3513AW är en mycket bra och enkel mikrovågsugn som är utrustad med ett flertal finesser och funktioner värda att nämna. Här hittar du inte bara 6 standardeffektlägen som du kan använda dig av för att justera energiförbrukningen och tillagningsresultatet, utan du får också 20 olika automatiska program som du enkelt kan välja mellan med bara ett knapptryck.

Samsung MS23K3513AW har en fin och klassisk design med en modern twist. Mikrovågsugnen kommer i färgen vit och har ett stort och ordentligt fönster i plast, så att du kan ha koll på maten hela tiden. På insidan finns även belysning, samt en stor och roterande tallrik som säkerställer en jämnare värmefördelning och således även ett bättre resultat. Till höger om fönstret hittar du kontrollpanelen med allt från färdiga program till möjlighet att ställa in timer, pausa, starta och stoppa efter dina önskemål. Samsung MS23K3513AW har även en säkerhetsspärr som förhindrar att nyfikna barn ändrar inställningarna under programmets gång eller lyckas få upp luckan. Perfekt!

Många barnfamiljer lägger idag ett stort fokus på att leva så miljövänligt som möjligt. Det är inte bara för att värna om djur och natur, utan även för att ta hand om sin plånbok. Samsung MS23K3513AW är utrustad med en ECO-funktion som säkerställer att mikrovågsugnen bara använder sig av de absolut mest nödvändiga funktioner när den befinner sig i standby-läge. På så sätt kan du se till att spara in pengar på din mikro och samtidigt göra skillnad för miljön. Som om detta inte vore nog hittar du även en automatisk rengöringsfunktion. Tack vare denna slipper du oroa dig för att mikrovågsugnens insida ska luktar obehagligt eller att matos ska få fäste, t.ex. efter att ni har gjort popcorn i mikron eller använt den för tillagning av enklare rätter.

Samsung MS23K3513AW är helt klart en bra mikro, men den passar sig inte för alla. Vill du kunna styra din mikro med Home Connect eller vill du ha avancerade funktioner som varmluft, ångfunktion eller grillfunktion uppfyller Samsung MS23K3513AW inte dina förväntningar. I dessa fall rekommenderar vi att du spanar in någon av de andra modeller som vi har recenserat, där åtminstone grillfunktion och varmluft förekommer på flera modeller. Läs vår recension här.

Whirlpool MAX 38 IX: Bästa mikrovågsugnen för det lilla köket

 • 5 effektlägen
 • Smarta program
 • Unik design
 • Har inte stor volym
 • Låg maxeffekt
 • Ingen ångfunktion

Whirlpool MAX 38 IX är en av snyggare mikrovågsugnarna på marknaden där designen känns modern och retro på en och samma gång. Whirlpool MAX 38 IX är tillverkad i ett rostfritt stål och har rundande hörn och en bullig baksida. På så sätt kan mikrovågsugnen med fördel placeras i ett hörn och lämna utrymme på köksbänken för andra hushållsmaskiner eller hushållsassistenter. Designen, kombinerade med de nätta måtten och den mindre volymen på 13 liter, gör Whirlpool MAX 38 IX till ett självklart val för alla som har ett litet kök eller som vill ha en mikrovågsugn som får bra plats i husvagnen, båten eller sommarstugan.

Även om Whirlpool MAX 38 IX har en lägre maxeffekt (700 W) än många andra mikrovågsugnar på marknaden presterar den riktigt bra genom sina många funktioner och finesser. Den här mikrovågsugnen är nämligen försedd med fyra mycket unika program som du kan använda dig av för att tillaga maten mycket snabbare och mer effektivt. Du hittar bland annat Jet Start och Jet Defrost som ger en supersnabb uppvärmning eller upptining av din mat. Du hittar även en crips-funktion som är framtagen specifikt för bakning, men också en klassisk grillfunktion på 700 W för den där perfekta stekytan.

Whirlpool MAX 38 IX må komma i ett mindre format, men är fortfarande lagom för att värma upp enklare rätter. På insidan av mikron hittar du en roterande glastallrik med en diameter på 28 cm. Tallriken är uttagbar och kan ställas in i diskmaskinen eller diskas för hand vid behov. Även utsidan av mikrovågsugnen är mycket enkel att hålla ren, tack vare den rostfria stålen med en AntiPrint-beläggning som förhindrar fingeravtryck från att lämna fula märken. Något vi däremot saknar är en större kontrollpanel. Whirlpool MAX 38 IXs kontrollpanel är monterad längst ner på fronten och det kan göra det svårare att lokalisera alla program. Eftersom mikrovågsugnen inte har vanliga knappar som står ut kan det också vara en bidragande orsak till manövreringsproblem.

Whirlpool MAX 38 IX passar helt klart för dig som vill ha en liten och smidig mikro som är fristående och enkel att förflytta vid behov. Den lämpar sig däremot inte för det större hushållet eller för dig som vill kunna värma upp större matlådor, grytor eller t.ex. hela kycklingar. Orsaken till detta är den begränsade volymen på endast 13 liter. För den större familjen rekommenderas en mikrovågsugn med minsta volym på 23 liter. Läs vår recension här.

Electrolux EMM21000W: Bästa enkla mikrovågsugnen

 • 5 effektlägen
 • Timer och klocka
 • Fristående
 • Ingen grillfunktion
 • Ej integrerad
 • Ingen display

Electrolux EMM21000W är det bästa alternativet för dig som söker en enkel mikrovågsugn i ett bra standardformat. Den roterande och uttagbara tallriken i glas och den vitmålade insidan gör mikrovågsugnen enkel att hålla ren och fräsch. Med hjälp av glasfönstret i plast och den integrerade belysningen i mikrovågsugnens tak har du också möjlighet att följa hela tillagningsprocessen för att därefter justera effekt eller tillagningstid efter behov.

Electrolux EMM21000W saknar avancerade funktioner och avancerad teknologi och passat således bra för dig som vill tycker att touch-skärmar och Home Ceonnect-funktioner är svåra att förstå sig på. Med den övre vreden ställer du in effekten och väljer således om maten ska tinas, värmas upp eller tillagas på djupet. Den undre vreden är till för att ställa in tiden med ett maximalt program på 35 minuter. Du skruvar helt enkelt vredarna till den siffra eller effekt som passar dig bäst och väntar därefter in slutsignalen då Electrolux EMM21000W ger ifrån sig ett dovt pipande ljud.

Tack vare den mindre storleken lämpar sig Electrolux EMM21000W även bra för det mindre köket eller för dig som vill ha en mikrovågsugn som enkelt får plats i skåp. Den nätta storleken gör den även riktigt bra för dig som gillar att ha många hushållsmaskiner framme samtidigt på diskbänken eller andra köksytor. Då den har en fristående montering behöver du inte oroa dig för att den ska integreras på ett avancerat sätt, utan du ställer den helt enkelt där du vill ha den. Det gör Electrolux EMM21000W också bra för dig som enkelt vill kunna byta plats på mikrovågsugnen eller som vill kunna ta med dig den på resa, t.ex. i husvagnen där utrymmet är begränsat och middagsbestyren vid spisen mer komplicerade.

För dig som vill tillaga större mängder mat samtidigt eller som vill kunna använda dig av olika funktioner, t.ex. grillfunktion eller automatiska program, är Electrolux EMM21000W inte det bästa valet. Electrolux EMM21000W är mycket enkel i sin utformning och kommer inte med några högteknologiska finesser. Här hittar du förvisso en roterande glastallrik och en integrerad belysning i taket, men mikrovågsugnen har ingen display som visar tiden eller temperaturen på ett mer detaljerat sätt. Är du ute efter en mer avancerad mikrovågsugn rekommenderar vi att du tittar på någon av de andra modellerna som vi har recenserat. Idag kan du hitta mikrovågsugnar med mycket smart och modern teknologi och som kan användas på samma vis som en klassisk ugn eller spis. Läs vår recension här.

Mikrovågsugn: Köpguide

Mikrovågsugnar har utvecklats mycket genom åren och är idag en självklar hushållsmaskin i alla moderna kök. Den första mikrovågsugnen som skapades och såldes vägde 340 kilo och var nästan 2 meter hög. Tack vare utvecklingen behöver en mikro inte ta upp ett helt kök nuförtiden, utan får enkelt plats på köksbänken eller kan integreras i köksinredningen.

Mikrovågsugnen är mycket mångfunktionell och kan göra mycket mer än att bara tina upp frusen mat. Idag används mikron även som uppvärmningsapparat till maträtter och luncher, men med smarta funktioner kan den även ersätta ugnen vid enklare matlagning eller bakning. I den hör köpguiden får du veta mer om hur mikrovågsugnar fungerar och vad som är extra viktigt att tänka på inför ett köp. Genom att ha koll på de fem viktigaste faktorerna kan du få en enklare beslutsprocess och således också en mikrovågsugn som verkligen passar dig och dina behov.

Effekt och prestanda

Fundera på hur hög effekt du vill att din mikro ska ha. Tittar man på standardmodellerna har de allra flesta en maximal effekt på 750-800 W. Detta är oftast mer än tillräckligt för att du ska kunna tillaga maträtter eller värme upp maten snabbt och effektivt, men jämför vi standardmodeller med de lite dyrare mikrovågsugnarna kan max effekten variera kraftigt. På dyrare modeller kan du hitta en maxeffekt på 1000 W och uppåt. Det är ett bra val för dig som vill att det ska gå riktigt snabbt.

Volym

När du ska köpa en mikrovågsugn rekommenderar vi att du tittar på volymen. Det är nämligen volymen som kommer vara avgörande för hur mycket du får plats med. Bor du i ett singelhushåll eller använder mikron för enklare saker räcker det vanligtvis med 15-20 liter. Den större familjen eller den som vill kunna mikra flera saker samtidigt bör satsa på en större volym än så.

Program

Idag finns det mikrovågsugnar med färdiga program för enklare manövrering. Det kan t.ex. vara program framtagna för fisk, kött och kyckling, men också bröd och grönsaker. Dessa program är framtagna för att gör det enklare för dig att välja rätt och för att du ska slippa brödbitar som är sega eller kanske tvärtemot – helt stenhårda. Precis som när det kommer till funktionerna kan flera program vara avgörande för priset och det är inte ovanligt att dessa ugnar kostar mycket mer i inköp. Fler program gör dock mikrovågsugnen mer mångfunktionell och användbar.

Design

Den klassiska och äldre mikrovågsugnen var stor och otymplig och passade sällan in med resten av köksinredningen. Idag ser det annorlunda ut och designen på mikrovågsugnar kan variera kraftigt. Nu är det inte bara vita mikrovågsugnar med svart glas som gäller, utan du hittar allt från svarta, vita, pastellfärgade, rostfria och silverfärgade mikrovågsugnar på marknaden. När det kommer till design är det i stort sett ditt eget intresse och personliga smak som du ska låta styra.

Funktioner

Mikrovågsugnar förr var väldigt enkla och bestod oftast av tre standardprogram. Ett för djupfrusta matvaror som behövde tinas, ett för uppvärmning och ett program för maxeffekt, vilket kunde användas för tillagning av enklare rätter. Idag är mikrovågsugnarna mer högteknologiska och kommer oftast med flera funktioner än så.

Bland de funktioner du hittar idag är grillfunktionen den vanligaste och mest uppskattade, men det finns även ångfunktioner eller funktioner som ser till att maten håller sig varm under tiden du förbereder annan mat, t.ex. sallad för middagen. Observera att ju fler funktioner du vill ha, desto mer kommer du också att behöva betala för din mikro. En högteknologisk mikro med många funktioner kostar dig mer, men kan i slutändan vara en av dina bästa investeringar beroende på vilka behov du har.

Olika typer av mikrovågsugnar

Det finns ett stort utbud av olika typer av mikrovågsugnar att välja mellan, men kort och gott kan man säga att det bara finns tre olika modeller – basmodellen, mikrovågsugnar med grill och mikrovågsugnar som är framtagna för bakning. Utöver detta finns det också mikrovågsugnar som installeras och monteras på olika sätt. Du hittar den klassiska bänkmikrovågsugnen som du sätter ner på köksbänken eller annan önskad yta, men du hittar även integrerade mikrovågsugnar som är osynliga och monterbara mikrovågsugnar, som t.ex. kan ställas i skåp ovanför spisen.

Basmodellen

Basmodellen är den vanligaste typen av mikrovågsugn och en sådan har du troligtvis stött på många gånger i ditt liv. Om du inte har en sådan i ditt eget hem har du säkerligen sett en hemma hos en familjemedlem, vänner och bekanta eller i lunchrummet på arbetsplatsen. Det här är en mycket enkel modell som sällan är utrustad med avancerad teknik, program och funktioner. Du hittar däremot en timer såväl som en vred för att justera effekt. Mikrovågsugnens uppgift är att värma mat, alternativt tina upp mat som är fryst. Mer än så brukar basmodellen inte erbjuda. Den är dock mycket enkel att manövrera och därför är det ett bra alternativ för de allra flesta.

Mikrovågsugnar med grill

Grillfunktionen har börjat synas till allt mer och är ett bra val för dig som vill ha en mikro som är lite mer avancerad än basmodellen. Den här typen av mikro är utmärkt att använda sig av när du vill värma upp mat eller när du vill grilla och få en riktigt fin yta. Du kan t.ex. använda dig av grillfunktionen för att tillaga kyckling och biff, men du kan även använda den när du vill tillaga eller värma upp pizza med bästa resultat. Du får en pizzzabotten som är luftig och fluffig, samtidigt som den har en riktigt fin och krispig botten.

Mikrovågsugnar för bakning

Älskar du att baka, men vill minska allt stök och kladd som lätt uppstår i köket? Då är en mikrovågsugn som är framtagen för bakning ett mycket praktiskt och bra alternativ. Dessa mikrovågsugnar kostar oftast mycket mer än vanliga basmodeller och det beror främst på hur de drivs. Istället för de klassiska mikrovågorna brukar dessa mikrovågsugnar använda sig av varmluft, precis som en vanlig ugn. Här är det heller inte ovanligt att du hittar ett flertal olika funktioner och program som är automatiska och som kan startas igång med ett knapptryck.

Så valde vi

Att välja ut mikrovågsugnar till ett bäst i test kräver inte bara kunskap om produkten i fråga, utan det krävs även en förståelse för allas unika behov och önskemål på matlagning. För att vara säkra på att vi valde produkter som verkligen håller måttet och mikrovågsugnar som är pålitliga och trygga att använda sig av tog vi hjälp av konsumentrapporter såväl som studier online.

Här tittade vi bland annat på The ACSI, American Customer Satisfaction Index, för att säkerställa att de mikrovågsugnar som vi valt ut har fått goda recensioner och omdömen från tidigare kunder. Att enbart utgå från produktbeskrivningar ger oftast en missvisande bild, eftersom produktbeskrivningar endast framhäver mikrovågsugnens bästa sidor. Vi valde även att dyka djupare ner i CR Consumer Reports för att säkerställa att vi valde högkvalitativa och professionella varumärken.

När du ska välja mikrovågsugn finns det flera saker som är viktiga att ha i åtanke. Här bör du inte bara fundera på vilken funktioner och program som är viktiga för dig, utan du bör även titta på priset såväl som effekt och smarta finesser. Marknaden erbjuder mikrovågsugnar för alla typer av ändamål och behov. Här hittar du klassiska alternativ med timer och effekt som ställs in med vred, men du hittar också mer moderna alternativ där både touch-display och Home Connect är tillgängligt. Home Connect gör det möjligt för dig att styra mikrovågsugnen genom en nedladdningsbar applikation i din mobil eller surfplatta och är ett bra val för dig som älskar högteknologiska prylar.

I vårt test hittar du en rad olika mikrovågsugnar som alla är trygga och säkra att använda sig av. Vi har valt seriösa och pålitliga varumärken och modeller som passar alla smaker. Häng med in i vårt stora test för mikrovågsugnar och hitta den bästa modellen för dig och dina behov.

Senaste artiklar