Jämförelse mellan iPhone 15 och Samsung Galaxy s24

När du ska köpa en ny mobiltelefon är det smart att jämföra olika varumärken och modeller.  Vi har testat de två vanligaste och populäraste modellerna inom smartphones, Samsung Galaxy s24 vs iPhone 15. 

Oavsett om du vill ha en splitterny Samsung mobil eller en välskött begagnad iPhone 15, har vi skapat en komplett guide. Läs vidare för att få mer information om de olika modellerna och ta ett bra beslut inför ditt mobilköp! 

FunktioniPhone 15iPhone 15 ProiPhone 15 Pro MaxSamsung Galaxy s24Samsung Galaxy s24 PlusSamsung Galaxy s24 Ultra
BatteritidUpp till 20 timmar strömmad videoUpp till 23 timmar strömmad videoUpp till 25 timmar strömmad videoUpp till 21 timmar strömmad videoUpp till 23 timmar strömmad videoUpp till 25 timmar strömmad video
Skärm6,1-tums Super Retina XDR6,1-tums Super Retina XDR med ProMotion6,7-tums Super Retina XDR med ProMotion6,1-tums Dynamic AMOLED 2X6,8-tums Dynamic AMOLED 2X6,9-tums Dynamic AMOLED 2X
Vikt171 gram187 gram221 gram167 gram195 gram228 gram                       
KameraDubbelkamera: 12 MP vidvinkel, 12 MP ultravidvinkelTrippelkamera: 48 MP huvud, 12 MP ultravidvinkel, 12 MP teleTrippelkamera: 48 MP huvud, 12 MP ultravidvinkel, 12 MP tele med 5x optisk zoom200 MP huvudkamera, 12 MP ultravidvinkel, 10x optisk zoom200 MP huvudkamera, 12 MP ultravidvinkel, 10x optisk zoom200 MP huvudkamera, 12 MP ultravidvinkel, 10x optisk zoom, 100x digital zoom
Lagring128 GB256 GB512 GB128 GB256 GB512 GB1 TB128 GB256 GB512 GB1 TB128 GB256 GB256 GB512 GB256 GB512 GB1 TB

Samsung Galaxy s24 vs iPhone 15

I vårt test av vilken som är bäst av Samsung Galaxy s24 och iPhone 15 tittar vi närmare på design, skärm, prestanda och de olika lagringsutrymmen som erbjuds. Vi jämför också kamerafunktioner, batteritid och mjukvaruupplevelsen för att ge en omfattande bild av vad dessa modeller har att erbjuda. Utforska hur de står sig mot varandra och hitta den smartphone som passar dig bäst. 

iPhone 15

iPhone 15 lanserades i september 2023 och är Apples första produkt med usb-c laddsladd istället för deras egen produkt lightning. De flesta ser detta som en mycket positiv övergång då du kan ladda telefonen med långt många fler sladdar. 

  • Batteri, snabbladdning, upp till 50% på cirka 30 minuter. 
  • Kamera, dubbelkamerasystem med 48MP huvudkamera. 
  • Design, baksida i infärgat glas i färger som svart, blå, grön, gul och rosa. 
  • A17 Bionic-chip, som erbjuder ännu bättre prestanda för exempelvis spel. 

Batteri
iPhone 15 drivs av det kraftfulla A16 Bionic-chippet som tidigare bara satt i Pro modellerna. Det ger en otrolig prestanda för avancerade funktioner som behövs för att kameran ska funka felfritt och för att du ska kunna spela grafikintensiva spel. Telefonen är också väldigt strömsnål, vilket ger en imponerande batteritid, iPhone 15 ger dig upp till 20 timmars videouppspelning. Batteritiden räcker alltså hela dagen. 

Design 

En helt ny rundad design som verkligen imponerar, en baksida med helt infärgat glas i olika färger och ett hölje av flygindustri-klassat aluminium gör iPhone 15 väldigt hållbar. Framsidan är gjord i ceramic shield glas som tål mer än någon annan smartphone. Designen är inte bara robust den är också otroligt snygg och står emot stötar, vatten och damm. 

Kamera

En helt ny kamera med 48 MP. Huvudkameran tar bilder med superhög upplösning vilket innebär att det är enkelt att ta snabba bilder i väldig högkvalitet samtidigt som du kan ta otroligt detaljerade bilder med flertalet inställningar. Du får tre zoomalternativ som gör det enkelt att ta bilden som du vill ha den. Smart HDR som optimerar objekt och bakgrund vid starkt eller ojämnt ljus, byter även automatiskt till nattläge. 

Pro

Pro modeller har en del funktioner som skiljer den från standardmodellen iPhone 15. Exklusivt är A17 Bionic-chip som erbjuder ännu bättre prestanda, en lidar-skanner som ger snabbare autofokus i lågt ljus och upp till 1 TB lagringskapacitet. Pro-modellen har också en ProMotion-skärm och erbjuder upp till 26 timmars videouppspelning, en ökning med 2 timmar jämfört med iPhone 14 Plus.

Pro max

iPhone 15 Pro Max har 6,7-tums super retina XDR-skärm vilket innebär den största skärmen i serien, det ger dig en användarvänlig upplevelse. Du hittar också en 5x optisk zoom vilket är unikt för pro max modellen och ger ännu mer detaljerade zoomfunktioner än på de andra modellerna. Den kommer även med det största batteriet vilket ger en ännu längre batteritid och bättre prestanda vid exempelvis spel. 

Dynamic Island 

Apple fortsätter att utveckla Dynamic Island som lanserades med iPhone 14. Med Dynamic Island får du notiser och liveaktiviteter direkt på skärmen utan att bli avbruten. Du kan enkelt styra musiken, se vem som ringer och få uppdateringar, allt medan du fortsätter med det du håller på med. Funktionen är särskilt optimerad för iPhone 15 Pro, vilket ger en ännu mer integrerad och sömlös användarupplevelse.

Samsung Galaxy s24 

Samsung Galaxy s24 lanserades i februari 2024 och kommer med flera nya funktioner. Bland annat är det den första modellen med en 200 MP huvudkamera och en 10x optisk zoom. Den har även en förbättrad ProMotion-skärm och en mer stöttålig design än tidigare. 

  • Batteri, kapacitet upp till 5000 mAh. 
  • Kamera, 200 MP huvudkamera som ger imponerade detaljer. 
  • Design, aluminiumram som gör telefonen lätt och hållbar. 
  • AI-funktioner, hjälper dig översätta samtal, redigera bilder och sammanfatta anteckningar. 

AI-funktioner

Deras nya modell introducerar helt nya AI-drivna funktioner som förändrar användarupplevelsen på din enhet. Du kan söka på ett helt nytt sätt, översätt mellan språk direkt under samtalet och du kan förvandla en röstinspelning till anteckningar och be att få en sammanfattning. AI kan också enkelt hjälpa dig att redigera dina bilder direkt i telefonen. 

Batteri 

Kommer med ett batteri som är designat för att hålla länge och anpassa sig efter din användning. Med kapaciteter på upp till 5000 mAh (beroende på modell) erbjuder dessa batterier uthållighet för både intensiv användning och långvarig standby-tid. Mobilen stödjer snabbladdning vilket gör att du snabbt kan få tillbaka bra batterikapacitet, du kan även ladda andra enheter som hörlurar, direkt från din mobil.  

Design 

Med s24 kommer en uppdaterad design som skiljer den från sina föregångare. En aluminium-ram som gör telefonen lättare, och mer hållbar. Den har en tunnare profil med en mer slimmad och lätt design, utan att kompromissa med skärmstorlek och batterikapacitet. En matt glasbaksida gör att repor och skav inte syns lika lätt och telefonen kommer se fräsch ut längre. 

Kamera

Galaxy S24 introducerar en 200 MP huvudkamera, en funktion som ger otrolig detaljrikedom och skärpa. Med Super Quad Pixel-teknologi förbättras ljus upptagningen i svagt ljus, medan 10x optisk zoom möjliggör skarpa bilder på avstånd. s24 stöder även 8K videoinspelning med förbättrad stabilisering och HDR, och har ett dedikerat astrofotografiläge för att fånga stjärnhimmeln.

s24 plus

Unikt för Samsung Galaxy s24 Plus modellen är att den har en 6,8-tums Dynamic AMOLED 2X-skärm, vilket ger en bättre visuell upplevelse jämfört med standardmodellen. Den har också större batteri vilket ger dig längre användningstid och bättre prestanda när du använder telefonen. S24 Plus har också teknologi för exakt positionering och förbättrade funktioner som närhetsdelning och digitala bilnycklar. 

S24 Ultra

Ultra har några unika egenskaper som skiljer den från andra modeller i serien. Den har en 6,9-tums Dynamic AMOLED 2X-skärm med hög upplösning. Med en 200 MP huvudkamera och Super Quad Pixel-teknologi fångar s24 Ultra detaljerade bilder även i svagt ljus, den har också 8K videoinspelning. s24 är kompatibel med S pen vilket innebär du kan skriva, rita och navigera på skärmen med hög precision. 

Resultat

Vilken som är bäst utav iPhone 15 och Galaxy s24 beror främst på vilket operativsystem du föredrar, Apples iOS eller Samsungs Android. Mobiltelefonerna har mycket gemensamt som aluminiumramen och den stora skärmen. Samsung Galaxy s24 erbjuder dock större skärm än iPhone 15 i sina Plus och Ultra modeller. 

De har båda lagt stort fokus på att utveckla riktigt bra kameror med nattläge, effektiv zoom och porträttlägen.  Samsung sticker ut med sina nya AI-baserade bildredigerare och 10 x zoom. Apple har smarta funktioner som Cinematic Mode, vilket tillåter filminspelning med automatiska fokusövergångar, och Smart HDR 4 som justerar färger och kontraster för upp till 4 personer i samma bild.