Diskmaskin Bäst i Test 2023

1. Siemens SN43HI88CS2. Bosch SMU2HTI64S3. Electrolux ESM48331SW
Se pris → Se pris → Se pris →

Är du på jakt efter en ny diskmaskin och vill veta vilka modeller och varumärken som är bäst? Då har du kommit rätt! Med en diskmaskin kan du inte bara se till att vardagsbestyren förenklas och köket ser renare och fräschare ut, utan du kan också få tillgång till modern teknik som gör hela diskprocessen mycket roligare och bekvämare.

Vi har rannsakat marknaden för att hitta de absolut bästa och mest moderna diskmaskinerna som lämpar sig för privat- såväl som kommersiellt bruk. Sammanlagt har vi tittat på 53 diskmaskiner i olika modeller och från olika tillverkare. Det är inte ovanligt att en och samma tillverkare ligger bakom ett flertal av de listade modeller, men då pris, design, egenskaper och funktioner kan variera kraftigt valde vi ut 18 specifika varumärken som håller en hög kvalitet och som fått mycket positiva omdömen och recensioner.

Med hjälp av vår bäst i test för bästa diskmaskinen blir det lättare för dig att få en komplett och detaljerad överblick av prestanda, specifikationer och design. Du får också läsa om vem vi anser att diskmaskinen passar bäst för och när de lämpar sig bättre med ett annat alternativ. På så sätt kan du öka chansen att välja den bästa diskmaskinen redan från start och således undvika felköp som kostar dig pengar och tid i onödan.

Bästa diskmaskinen:

 • Siemens SN43HI88CS: Bästa diskmaskinen för de allra flesta
 • Bosch SMU2HTI64S: Bästa diskmaskinen för pengarna
 • Electrolux ESM48331SW: Bästa tystgående diskmaskinen
 • Bosch SMU6ZAI00S: Bästa diskmaskinen för barnfamiljer
 • Bosch SMU4HAB48S: Bästa diskmaskinen med modern teknik

Siemens SN43HI88CS: Bästa diskmaskinen för de allra flesta

 • Försedd med iQdrive-motor
 • Uppkoppling till HomeConnect
 • Prisvärd
 • Energiklass D
 • Lång disktid
 • Inget hetare torkprogram

Siemens SN43HI88CS är en smart och smidig diskmaskin som är utrustad med många olika program såväl som specialfunktioner och HomeConnect. Med Siemens SN43HI88CS kan du diska de mest känsliga vinglas och champagneglas med enkelhet, samtidigt som du får plats med många kuvert och har möjlighet att justera spoltrycket så att det passar just dina behov. Jämför vi med många andra inbyggda diskmaskiner på marknaden håller Siemens SN43HI88CS dessutom en mycket bra prisnivå och det gör att den lämpar sig utmärkt för de allra flesta – oavsett tjocklek på plånboken.

Med sina smidiga mått kan Siemens SN43HI88CS med fördel även användas i mindre kök och utrymmen. Viktigt att komma ihåg är att diskmaskinen är inbyggd och att den alltid ska installeras av en certifierad hantverkare. Trots de nätta måtten rymmer Siemens SN43HI88CS upp till 14 kuvert, alternativt 16 stycken champagneglas och vinglas. Här hittar du sammanlagt tre stycken rack, varav ett är specifikt framtagen för småsaker och mindre köksredskap, t.ex. espressokoppar, äggkoppar, slevar och salladsbestick.

Trots den avancerade och moderna tekniken är Siemens SN43HI88CS mycket enkel att använda sig av. Många moderna diskmaskiner med ett flertal program och röststyrning kan vara avancerade för den utan tekniska kunskaper, men det är något vi inte ser hos Siemens SN43HI88CS. Laddar du ner HomeConnect-appen kan du styra diskmaskinen även när du befinner dig hemifrån. Du kan således starta igång den innan du kommer hem från jobbet och ha finglasen redo för helgens middagsbjudningar. HomeConnect gör inte bara att du kan starta och stänga av din diskmaskin, utan du kan också växla mellan de olika programmen eller pausa disken för att starta igång den om en liten stund igen.

Överlag är Siemens SN43HI88CS en bra diskmaskin som håller måttet när det kommer till energiförbrukning såväl som disktid, prestanda och bullernivå. Det vi saknar är dock ett program som påskyndar torktiden eller som gör det möjligt att justera torktemperaturen. Ett sådant program kommer oftast till mycket stor användning för den som diskar många föremål i plast och som vill förhindra skador från vatten och fukt som får ligga alldeles för länge. På grund av detta är Siemens SN43HI88CS inte heller en diskmaskin som lämpar sig speciellt bra för kommersiella bruk, t.ex. på kontor eller andra företag. På företag och arbetsplatser är det vanligt att vilja diska matlådor i just plast, men det är också viktigt att ha en maskin som kan hantera många kuvert samtidigt, t.ex. efter luncher eller konferenser. Läs vår recension här.

Bosch SMU2HTI64S: Bästa diskmaskinen för pengarna

 • Skickar push-notiser
 • 6 olika program
 • Home Connect och Wifi
 • Högre dB
 • Energieffektivitetsklass E
 • Endast 12 kuvert

Det finns många olika typer av diskmaskiner på marknaden att välja mellan, men Bosch SMU2HTI64S är den diskmaskin som passar de allra flesta familjer och hushåll. Bosch SMU2HTI64S är tillräckligt rymlig för familjen med barn, men passar lika bra för dig som bor ensam eller tillsammans med en partner. Tack vare den nättare design går Bosch SMU2HTI64S enkelt in i de flesta kök och genom att vara underbyggd tar den heller inte upp onödigt mycket golvyta. Att utsidan är tillverkad i rostfritt stål är ytterligare något som gör Bosch SMU2HTI64S till en passade diskmaskin, eftersom den både känns och ser mycket modern ut.

Bosch SMU2HTI64S är utrustad med två stycken korgar och en besticklåda som minskar risken för att bestick faller ner och orsakar skada. Överkorgen kan du enkelt justera efter dina behov, så att du kan få plats med högre tallrikar, kastruller eller grytor. Dock saknar vi både innerbelysning och sidobelysning, samt en automatiskt öppningsfunktion. Öppningsfunktioner är fördelaktiga på så vis att diskmaskinens inte behöver torka disken fullt ut, utan kan använda sig av det naturliga luftflödet när luckan öppnas.

Den moderna människan har oftast en vardag som kräver en hel del pusslande för att gå ihop och då är det skönt att veta att Bosch SMU2HTI64S kan styras med hjälp av mobiltelefonen eller surfplattan. En av de funktioner som Bosch diskmaskin erbjuder är nämligen Home Connect, som gör det möjligt att via Wifi styra din diskmaskin från avstånd. Diskmaskinen kopplas enkelt upp till en nedladdningsbar applikation där du kan starta, pausa, ändra program och stänga av diskmaskinen efter dina behov. För att undvika den pipande slutsignalen kan du t.ex. stänga av diskmaskinen några sekunder innan och på så vis minska risken för att sovande barn vaknar.

Med sina många funktioner och praktiska egenskaper passar Bosch SMU2HTI64S således för de allra flesta. Är du däremot en riktig miljövän eller har en större familj där fler än 12 kuvert behöver diskas finns det andra modeller som passar dig bättre. Orsaken till detta är helt enkelt för att Bosch SMU2HTI64S har en mycket högre energiförbrukning än många andra modeller på marknaden. Med en energiklass E ligger den aningen efter om man tittar på ett miljöperspektiv, där andra diskmaskiner har en klass på C eller D. Är du beredd att använda dig av ECO-programmet vid varje diskning och vänta längre på att disken blir klar är Bosch SMU2HTI64S dock lika miljövänlig som de flesta. Läs vår recension här.

Electrolux ESM48331SW: Bästa tystgående diskmaskinen

 • AirDry-teknologi för snabbare torkning
 • Låg ljudnivå på endast 42 dB
 • Årlig energiförbrukning på 85 kWh
 • Hög årlig vattenförbrukning
 • Högre vattenpris/år
 • Ej Wi-fi

Till skillnad från många andra diskmaskiner på marknaden är Electrolux ESM48331SW en av de mest tystgående. Electrolux ESM48331SW har en ljudnivåklass B, vilket motsvarar klass B. Tack vare den låga ljudnivån behöver du inte riskera att störas när maskinen är igång, t.ex. under tiden som ni äter middag, när små barn ska sova eller när du har gäster på besök. Electrolux ESM48331SW är en klassisk diskmaskin i både design och utförande. Här slipper du krångla displayer, HomeConnect system och röststyrningar. Du väljer själv vilket program du vill köra inför varje diskning och behöver endast vänta ca 2,5 timme innan disken är klar.

Med Electrolux ESM48331SW får du en modern diskmaskin i en snygg design. Genom att rymma 14 kuvert kan du enkelt få plats med många tallrikar, glas och bestick. De många programmen gör det dessutom enkelt för dig att få en effektiv diskning – oavsett om det är tuffare kastrullor och grytor som ska rengöras eller finporslin och glas. Electrolux ESM48331SW har ett glasprogram som är specifikt framtagen för att minska risken för ränder och slitage på känsligare föremål som champagneglas, vinglas och kristall. Glasprogrammet ser till att diskmaskinen inte utför några hastiga temperaturskillnader, vilket i sin tur ökar livslängden på föremålen.

Ytterligare en funktion som gör att vi gillar Electrolux ESM48331SW lite extra är AirDry-funktionen som är automatiskt. När ditt valda program har tagit slut och disken är klar kommer maskinen att automatiskt öppna upp sin lucka. Öppningen är endast 10 cm, men det är tillräckligt för att använda det naturliga luftflödet och säkerställa en 100 % torr disk som är redo att ställas in i skåp och lådor. Genom att diskmaskinen öppnar sig kommer inte bara disken att bli torr, utan du slipper även obehaglig och unken lukt som kan uppstå.

Den högre vattenkonsumtionen som Electrolux ESM48331SW har och det högre årliga vattenpriset gör den dock inte lika lämplig för dig som redan har höga vattenkostnader eller som helst enkelt vill minska miljöpåverkan genom att förbruka mindre vatten. Bor du i hus kan vattenkostnaderna bli extra påfrestande och då är Electrolux ESM48331SW inte det bästa alternativet för dig. Här är det istället lämpligt att du tittar efter en diskmaskin som både har låg energi- såväl som vattenförbrukning.

Electrolux ESM48331SW är inte heller en diskmaskin för dig som gillar avancerad teknik. Som tidigare nämnt finns ingen HomeConnect och det innebär att du inte kan styra den Wi-fi eller annan röststyrning. Läs vår recension här.

Bosch SMU6ZAI00S: Bästa diskmaskinen för barnfamiljer

 • Wifi-styrning
 • Låg ljudnivå
 • Specialfunktioner och program
 • Drar mycket energi
 • Lång disktid
 • Avancerade inställningar

Det finns flera orsaker till varför vi anser att Bosch SMU6ZAI00S är en riktigt bra diskmaskin för barnfamiljer. Med Bosch SMU6ZAI00S kan du inte bara se till att få plats med familjens alla tallrikar och glas efter en god middag, utan du kan också diska plastföremål mer effektivt och säkert. I en familj med små barn finns det oftast många föremål i plast som behöver rengöras. Det kan t.ex. vara nappflaskor och haklappar, men också plastbestick, plastskålar och plastmuggar. Bosch SMU6ZAI00S fantastiska ExtraDry Plus funktion säkerställer att disken torkar i hög temperatur snabbt, för att på så sätt förhindra att fukt och väta förkortar livslängden på plastföremålen.

Det är dock inte den enda orsaken till att Bosch SMU6ZAI00S är bra för hushåll med barn. Genom att vara riktigt tystlåten och smidig kommer den inte att föra massa onödigt oväsen när barnen läser läxor eller när de allra minsta ska ta en tupplur vid lunchtid. Skulle det vara så att du har satt på maskinen innan nattning kan du även använda dig av HomeConnect för att styra den efter dina önskemål. Genom appen kan du ha koll på när diskmaskinen börjar bli klar och på så sätt förhindra att pipandet startar och väcker den lilla – dagtid som kväll. Appen är nedladdningsbar till både mobiler och surfplattor och fungerar för både iOS och Android.

Bosch SMU6ZAI00S är helt klart en diskmaskin som håller måttet och ett bra alternativ för dig som letar efter en prisvärd och modern diskmaskin till ditt hem. Även om den inte har den absolut högsta energiklassen ligger den fortfarande på en bra nivå (energiklass C). Genom att ersätta din gamla diskmaskin med en ny Bosch SMU6ZAI00S kan du spara mycket pengar i det långa loppet. Energiförbrukningen beräknad på 100 tvättcyklar uppnår ca 74 kWh, men genom att använda EcoSilence Drive kan du sänka energikostnaderna ännu mer.

Sammanlagt erbjuder Bosch SMU6ZAI00S 6 olika program som du kan använda dig av och 4 specialprogram som är framtagna för att ge mer bekvämlighet i vardagen. Diskmaskinen kan dock upplevas mycket avancerad för den som inte är speciellt tekniskt lagt, med sina många funktioner, wifi och andra smarta lösningar. Ett bra alternativ till Bosch SMU6ZAI00S är Electrolux ESM48331SW som är en mer klassisk och traditionell diskmaskin som många redan är vana vid. Electrolux ESM48331SW håller en lika hög standard, men är enklare i sin utformning och således lättare att manövrera för dig som saknar teknisk kunskap. Läs vår recension här.

Bosch SMU4HAB48S: Bästa diskmaskinen med modern teknik

 • Home Connect
 • Mycket tystgående
 • AquaSensor och LoadSensor
 • Ingen automatisk öppning
 • Energiklass: D
 • Svårstartade program

Idag finns det många diskmaskiner som är utrustade med praktiska och smidiga funktioner som gör vardagen lättare, men det är något unikt med Bosch SMU4HAB48S som får oss att känna att diskmaskinen verkligen ligger på topp när det kommer till modern teknik. Här har man inte bara satsat på 6 stycken olika standard program som du kan välja mellan och kombinera som du önskar, utan du hittar även 4 unika specialfunktioner där ExtraDry, SpeedPerfectPlus och Home Connect är stora favoriter.

Även på insidan kan man se att Bosch SMU4HAB48S håller en hög nivå och då är det inte specifikt den flytt- och justerbara bestickkorgen som vi talar om. Här hittar du bland annat ett mycket praktiskt stopp som förhindrar att den nedersta korgen spårar ut, samt en funktionsspärr som förhindrar att nyfikna barn leker med manöverpanelen och på så vis ändrar inställningarna under diskens gång. I samband med ditt köp får du även med ett ångskydd och Bosch SMU4HAB48S är utrustad med ett självrengörande filtersystem. Filtersystemet går i tre olika steg och är framtaget av microfilter.

Bosch SMU4HAB48S lämpar sig således bra för dig som vill ta del av modern teknik när den är som bäst, men som samtidigt vill ha en diskmaskin som är klassisk i sin design. Jämfört med många andra diskmaskiner med Home Connect och Wifi är Bosch SMU4HAB48S inte utrustad med en klassisk display. Istället har Bosch valt att behålla de traditionella knapparna, något som många upplever som mycket enklare. Detta är dock något som kan ses som en nackdel för den som vant sig vid touch och vill ha så avancerad teknik som möjligt, men genom att aktivera Home Connect får du en diskmaskin som fortfarande känns tidsenlig i både design och teknologi.

Bosch SMU4HAB48S presterar bra när det kommer till både energiklass och vattenförbrukning, men vi hade gärna sett att en så modern och avancerad diskmaskin var snällare mot miljön. Bosch SMU4HAB48S har en energiklass D på en skala från A-G. Däremot ligger torkningen på klass A och genom att välja miljöprogrammen kan du värna om miljön, få mer pengar över i plånboken och samtidigt få din disk skinande ren.

Vit, rostfritt stål eller blank svart? Bosch SMU4HAB48S kommer i flera olika designer så att du kan hitta en som passar dig och ditt kök bäst. Observera att energiförbrukningen såväl som energiklassen varierar beroende på om du väljer rostfritt stål eller vit Bosch SMU4HAB48S. Läs vår recension här.

Diskmaskin: Köpguide

Det finns få saker som är lika tråkiga som att diska för hand. Inte nog med att det tar upp mycket värdefull tid från annat kan starka diskmedel torka ut dina händer och göra de torra och fnasiga. Att diska för hand är också sällan lika effektivt som att använda en diskmaskin, eftersom risken är stor att man slarvar eller glömmer diska alla porslinets sidor.

Den första diskmaskinen tillverkade i USA och skapades just för att diskning var en så tråkig syssla, som ändå behövde genomföras på en daglig basis. Maskinen togs fram av Josephine Cochrane, som lade stor vikt i att hennes porslin skulle hanteras så varsamt som möjligt. Än idag är det hela syftet med en diskmaskin – att få glas, porslin och grytor väl rengjorda, utan att riskera repor eller dimmiga glas. I den här köpguiden kommer vi att titta närmare på de viktigaste faktorerna att ha i åtanke inför ett köp, men även de många olika diskmaskiner som finns.

Ljudnivå

De diskmaskiner som finns på marknaden idag är av nyare modeller är vanligtvis ganska så tystgående, men det innebär inte att alla diskmaskiner håller samma ljudnivå. Vissa har dessutom mycket lättare för att störas av buller från diskmaskiner och därför är ljudklassnivån något som är extra viktigt att ha koll på. De tystade diskmaskiner som finns idag har en decibel på 40-50 dB. Dessa diskmaskiner är i stort sett helt knäpptysta, men de är också dyrare och kan vara lite knepigare att hitta. Att veta hur mycket 40-50 dB är kan vara svårt och därför rekommenderar vi att du utgår från normal samtalston som ligger på 60 dB.

Energieffektivitet

Idag är de många som väljer att investera i nya vitvaror just för att de drar mindre ström och är bättre för miljön. Det förutsätter dock att du väljer en diskmaskin som har en så hög energiklass som möjligt. Det gör du enkelt genom att titta vilken miljömärkning som diskmaskinen har, men du kan också titta på den klassiska betygsskalan. Skalan går från A-G där G är det lägsta och A är det bästa alternativet. Vill du ha en diskmaskin som är så billig och miljövänlig som möjligt bör du inte understiga energiklass B och gärna satsa på A eller A+ och uppåt.

Kapacitet

Kapaciteten är ett sätt att beskriva hur mycket diskmaskinen kommer att rymma och hur mycket disk du kommer att få plats med, enkelt förklarat. När man mäter kapacitet för diskmaskiner använder man sig av “Kuvert” som begrepp. Ett kuvert motsvarar en full uppsättning disk för en person, t.ex. en djup och platt tallrik, kaffefat, kaffekopp, assiett och bestick. Är ni en normalstor familj på 4 personer räcker vanligtvis en diskmaskin på 12 kuvert, medan den större familjen eller företaget kan vara i behov av 14 kuvert eller fler.

Funktioner

För att vara säker på att din disk blir skinande ren behöver du ha koll på vilka funktioner och program som erbjuds. Det kan t.ex. vara funktioner som är specifikt framtagna för hård och fastbränd smuts, men också funktioner för ömtåliga glas eller liknande. Här rekommenderar vi att du även tittar på andra typer av finesser, t.ex. om diskmaskinen erbjuder självrengöringsprogram, kondenstorkning och vattenavhärdare, ECO-program m.m. Ytterligare ett program som kan vara värt att hålla utkik efter är Home Connect. Home Connect är en teknologi som gör det möjligt för dig att styra din diskmaskin från din mobil eller surfplatta, t.ex. om du vill avsluta ett påbörjat program, pausa eller starta diskmaskinen innan du kommer hem från jobbet.

Installationstyp

Det finns många olika typer av diskmaskiner att välja mellan och det handlar inte enbart om funktioner och prestanda, utan även om installation och montering. Marknaden erbjuder både underbyggda, fristående, havintegrerade, integrerade och bankdiskmaskiner för alla typer av behov. Innan du väljer är det således viktigt att du funderar på placeringen extra noga och att du väljer en diskmaskin som går hand i hand med din köksinredning.

Olika sorters diskmaskiner

Det finns helt klart många saker att tänka på när du ska välja diskmaskin – åtminstone om det är viktigt för dig att bli nöjd med ditt val och få en modell som verkligen kommer uppfylla alla dina behov. Idag kan du hitta många olika typer av diskmaskiner i olika designer, former och utföranden. Som tidigare nämnt är det inte bara viktigt att du har koll på vilka program som erbjuds och vilken energiklass en diskmaskin har, utan du behöver även fundera på vilken typ som passar dig bäst.

Integrerad diskmaskin

Den integrerade diskmaskin passar bra för dig som vill ha en så osynlig diskmaskin som möjligt. Att integrera innebär att den blir osynlig i ditt kök och att du väljer en frontpanel som matchar dina befintliga köksluckor. Detta är ett bra alternativ för den som tycker diskmaskinen bryter av inredningen för mycket eller som helst enkelt vill gömma undan diskmaskinen för en mer modern look.

Underbyggd diskmaskin

Underbyggda diskmaskiner är de absolut vanligaste diskmaskinerna att använda sig av. Modellen är inte bara enkel att installera, utan passar också de allra flesta hem och bostäder. Diskmaskinen placeras helt enkelt under köksbänken, men till skillnad från den integrerade diskmaskinen har den en front som är helt synlig.

Halvintegrerad diskmaskin

Det här alternativet kan vara bra för dig som vill att diskmaskinen ska smälta in i inredningen, likt den integrerade diskmaskinen, men ändå ha tillgång till panel och inställningar på ett enkelt sätt. Det man gör här är helt enkelt att gömma hela diskmaskinen, men att låta själva betjäningspanelen vara synlig för enklare manövrering. En halvintegrerad diskmaskin kommer således fortfarande att synas lika mer, men inte fullt lika mycket som den underbyggda eller fristående.

Bänkdiskmaskin

Bänkdiskmaskiner har blivit otroligt populära och uppskattade, speciellt för den som är i behov av en diskmaskin som är enkel att förflytta och som inte tar upp onödigt mycket plats. Precis som namnet beskriver placeras den här diskmaskinen på din köksbänk och är ett bra val för dig som bor trångt eller som inte lever i ett större hushåll. Bänkdiskmaskinen lämpar sig även ypperligt för sommarstugor och fritidshus.

Så valde vi

Att välja ut diskmaskiner till ett “Bäst i test” är inte alltid det lättaste. Marknaden är stor och det finns många olika varumärken och modeller att välja mellan. Till vårt bäst i test har vi sett till att samla resultaten från ett flertal olika tester och konsumenttidningar, vilket bland annat inkluderar studier från JD Power och The ACSI (American Customer Satisfaction Index). Här tittade vi inte bara på vilka omdömen diskmaskinerna fått från tidigare kunder, utan vi gick även in på djupet för att se närmare på de egenskaper, funktioner och teknologi som tillverkaren använt sig av.

Det finns några faktorer som vi anser att alla bra diskmaskiner bör ha och det är också dessa egenskaper vi har tittat närmare på när vi gjorde våra val. En bra diskmaskin enligt oss ska vara miljövänlig i den utsträckning att vattenförbrukning och energiförbrukning ligger på en godtagbar nivå. Diskmaskinen ska även få plats med många kuvert och ha en mycket rymlig och flexibel interiör, såväl som en snygg design och modern teknik. I den stressiga vardag som många lever i är det t.ex. uppskattat att kunna manövrera diskmaskinen med hjälp av Wi-fi och därför har vi lagt lite extra fokus på dessa modeller.

När vi valde ut diskmaskiner var det viktigt för oss att hitta modeller som lämpade sig för så många olika situationer och användningsområden som möjligt. Till vår hjälp använde vi oss av bloggen Yale Appliance där de mest pålitliga diskmaskinerna för 2022 har korats. Genom att jämföra ett flertal olika tester, omdömen och recensioner var det lättare för oss att se vilka modeller och varumärken som verkligen presterade och som vi kände oss trygga med att rekommendera. I vårt test kan du bland annat läsa om den bästa diskmaskinen för barnfamiljer, bästa diskmaskinen för pengarna och diskmaskinen med mest modern teknologi och många finesser.

Senaste artiklar