Torktumlare Bäst i Test 2023

1. Bosch WTU876IHSN2. Bosch WTW85I49SN3. Bosch WTX8HKL9SN
Se pris → Se pris → Se pris →

En torktumlare är en oumbärlig hjälp i vardagen som gör att det går snabbt och enkelt att få tvätten torr. Idag har de allra flesta hushåll en torktumlare i hemmet och med moderna teknologier och funktioner kan de anpassas efter just dina behov. Torktumlarens uppgift är att se till att dina kläder eller din tvätt blir torr på ett effektivt och skonsamt sätt. Bra tillbehör för torktumlare är torkbollar, från exmepelvis Torkbollen, vars torkbollar av ull minskar torktiden samtidigt som tvätten blir mjuk och härlig.

Att testa och recensera torktumlare är inte det lättaste och det beror helt enkelt på att marknaden och utbudet är väldigt stort. Till vårt stora torktumlartest gick vi igenom 103 olika kondenstumlare från hela 18 olika varumärken för att hitta de som presterar bäst. Här tittade vi bland annat på priset och på prestanda, men även på kvalitet såväl som funktioner och energiförbrukning. Dagens modern torktumlare skiljer sig mycket från de äldre modellerna. På nyare torktumlare kan du inte bara hitta en mängd olika program som du enkelt kan använda dig av, utan ett flertal av modellerna erbjuder även Home Connect och möjlighet att koppla torktumlaren till Wi-FI.

Det här testet riktar sig till dig som är i behov av en ny torktumlare och som inte vet vilken du ska välja. Vi listar torktumlare för alla behov och i alla prisklasser.

Bästa torktumlaren:

 • Bosch WTU876IHSN: Bästa torktumlaren för de allra flesta
 • Bosch WTW85I49SN: Bästa torktumlaren för pengarna
 • Bosch WTX8HKL9SN: Bästa torktumlaren för den större familjen
 • Siemens WT49W4A8DN: Bästa torktumlaren för miljön
 • LG S0RC308N1W9: Bästa torktumlaren för flexibelt användande

Bosch WTU876IHSN: Bästa torktumlaren för de allra flesta

 • Värmepumpsteknik
 • Energiklass A++
 • Uppkoppling till Home Connect
 • Kan inte integreras
 • Ingen ångfunktion
 • Mer avancerad panel än andra moderna torktumlare vi testat

Med Bosch WTU876IHSN får du en torktumlare som passar de allra flesta. Den här torktumlaren kommer inte bara i en snygg design som passar in med de flesta inredningar, utan den är också försedd med specialdesignade sidoväggar för att vara extra stabil och tystgående. Bosch WTU876IHSN kommer i färgen vit och är en torktumlare med en fristående installation. Det innebär att den inte lämpar sig för integrering, men kan med fördel installeras under tvättbänkar, köksskåp och liknande.

Att vara miljömedveten är något som har blivit mycket populärt och en trend som förhoppningsvis inte går ut tiden. Bosch WTU876IHSN har en mycket bra energiklass A++, vilket är den bästa och mest energisnåla klass en torktumlare kan ha. Oavsett om du har en större familj och tvättar ofta eller om du lever i par utan barn är Bosch WTU876IHSN ett bra val. Trots de högre elpriserna kan Bosch WTU876IHSN fortfarande hjälpa dig att få en enklare vardag, värna om naturen och samtidigt spara in pengar.

Bosch WTU876IHSN har en kapacitet på 9 kilo och erbjuder program som Snabbtorkning 40, AllergyPlus, HomeConnect, Sport, AutoDry och ett flertal specialfunktioner. Det gör att maskinen enkelt kan anpassas efter dina specifika behov och önskemål. AllergyPlus lämpar sig bra för dig med mycket känslig hud och som vill undvika partiklar från tvättmedel, men är också ett mycket bra program för familjer med små barn- vars hud är känsligare. Med sportprogrammet säkerställer du att träningskläderna blir rena och luktfria och Home Connect gör Bosch WTU876IHSN till en mycket modern och högteknologisk torktumlare. Home Connect låter dig styra torktumlaren på avstånd – allt med hjälp av en nedladdningsbar applikation till din mobila enhet. I Home Connect kan du även få hjälp att välja ut det bästa programmet utifrån hur mycket tvätt du ska torka och vilka material.

Det finns dock vissa situationer där Bosch WTU876IHSN inte lämpar sig lika väl och det beror främst på den lite lägre kapaciteten som torktumlaren har. En kapacitet på 9 kg lämpar sig vanligtvis väldigt bra för små- till normalstora familjer, men lever du i ett stort hushåll där mycket tvätt är ett faktum kan kapaciteten kännas för liten. Detta gäller även för dig som är på jakt efter en torktumlare att använda i din kommersiella verksamhet, t.ex. i en salong eller på en restaurang där många handdukar, servetter och arbetskläder behöver rengöras samtidigt och veckans alla dagar. Läs vår recension här.

Bosch WTW85I49SN: Bästa torktumlaren för pengarna

 • Självrengörande kondensor
 • Varmluftsteknik och värmepump
 • Energiklass A+++
 • Ingen Home Connect
 • Ingen ångfunktion
 • Ingen röststyrning

Oavsett om du är ute efter en miljövänlig och energisnål torktumlare eller om du vill ha en torktumlare med många program och smart design är Bosch WTW85I49SN ett bra val för dig. Den här torktumlaren lever upp till de allra flesta förväntningar och krav som man kan ha på en modern torktumlare idag. Med Bosch WTW85I49SN får du en mycket energisnål maskin med en energiklass A+++, samtidigt som den är utrustad med Snabbtorkningsprogram, självrengörande kondensor, Anti-veck-funktioner och mycket mer.

Bosch WTW85I49SN är inte den billigaste torktumlare som du kan hitta på marknaden idag och det beror helt enkelt på att det är en mycket modern modell från ett populärt varumärke. En torktumlare som är lite dyrare i inköp och som har en hög energiklass kommer dock att hjälpa dig att spara mycket pengar i längden. Av denna anledning är Bosch WTW85I49SN helt klart den bästa torktumlaren du kan få för pengarna. Du lägger ut lite mer vid inköp, men får pengarna tillbaka i form av snål energiförbrukning och miljövänliga program.

Bosch WTW85I49SN lämpar sig bra för både små och stora familjer där en ren och fin tvätt utan ludd är mycket viktigt. Torktumlaren har en 112 liters trumma som är tillverkad i rostfritt stål och med en kapacitet på 8 kg. Det gör att du med fördel kan använda den i hushåll där det bor 4-5 personer, men den fungerar även bra för dig som ofta tvättar halvfulla maskiner och som vill vill ha kläderna torra riktigt fort. Utöver Snabbtorkning 40 är Bosch WTW85I49SN även utrustad med program för skjortor och blusar, yllefinish, sportkläder, handdukar, underkläder och mycket mer. Med bara ett knapptryck på den smidiga kontrollpanelen har du hittat ett program som passar just dig.

Även om Bosch WTW85I49SN är en mycket prisvärd och bra torktumlare som kommer ge dig mycket pengar tillbaka lämpar den sig inte för alla situationer och bruk. Torktumlarens kapacitet på 8 kg gör den t.ex. inte perfekt för kommersiellt bruk där du behöver kunna torka stora mängder tvätt på en och samma gång. Den är inte heller det bästa valet för dig som vill ha en hög teknologisk torktumlare med “smarta” funktioner. Bosch WTW85I49SN är lätt att manövrera, men den kan inte kopplas upp till Home Connect eller annan typ av Wi-Fi eller applikation. Vill du kunna styra din torktumlare från arbetsplatsen eller lekparken rekommenderar vi någon av de andra torktumlare vi recenserat. Läs vår recension här.

Bosch WTX8HKL9SN: Bästa torktumlaren för den större familjen

 • Energiklass A++
 • Home Connect
 • Värmepumpsteknologi
 • Högre ljudklassnivå
 • Dyr i inköp
 • Lång torktid

Oavsett om du är småbarnsförälder eller bor i ett hushåll med större barn är tvätt ett faktum och något som behöver hanteras på en daglig basis. Med Bosch WTX8HKL9SN får du en mycket praktisk och bra torktumlare som är rymlig som få och som har en torkkapacitet på 9 kilo. Det gör att du med enkelhet kan få plats med dagens alla smutsiga kläder, gymnastikkläder, fotbollskläder, sparkdräkter och bodys på en och samma gång.

Bosch WTX8HKL9SN har en riktigt bra energiklass A++ och är således en av de bästa torktumlarna mot både miljö och din plånbok. Bullernivån ligger på 62 dB, vilket motsvarar normal samtalston. Både när det kommer till dB och energinivå kan vi se att Bosch WTX8HKL9SN är bättre än många andra modeller på marknaden och med sina många olika funktioner och program blir det ett utmärkt komplement till badrummet eller tvättstugan. Här hittar du inte bara program som gör att du kan snabbtorka tvätten på endast 40 minuter, utan du får också en torktumlare med ett självrengörande filter såväl som allergi-program för dig med extra känslig hud.

Bosch WTX8HKL9SN är inte bara passande för större familjer, utan lämpar sig även för mindre företag eller salonger där större mängder tvätt behöver tas omhand. Tack vare Home Connect systemet kan Bosch WTX8HKL9SN kopplas upp till din mobiltelefon eller surfplatta, så att du enkelt kan styra inställningar och funktioner när du inte befinner dig på plats. Home Connect har idag blivit en självklar finess för alla moderna och högteknologiska torktumlare och tvättmaskiner och är specifikt framtagen för att underlätta i din vardag. Du behöver bara ladda ner appen till din enhet och får därefter tillgång till en rad olika funktioner, inställningar och uppdateringar som du kan ha användning för.

Trots sin mycket låga energiklassnivå är Bosch WTX8HKL9SN inte torktumlaren för dig som bor ensam eller i ett mycket mindre hushåll. Även om torktumlaren har en energiklass på A++ har den också en hög maxkapacitet på 9 kilo. Att torka och tvätta kläder när maskinen inte är helt full är i sig inte bra för varken miljön eller för din plånbok. I dessa fall är det bättre att du satsar på en mindre torktumlare som håller en ungefärlig energiklassnivå som Bosch WTX8HKL9SN. En mindre torktumlare kommer inte bara att kunna fyllas full inför varje torkcykel, utan du sparar också mer plats i badrummet eller i tvättstugan. Läs vår recension här.

Siemens WT49W4A8DN: Bästa torktumlaren för miljön

 • Energiklass A+++
 • AirFlow-Teknik
 • Värmepumpsteknologi
 • Ingen trumbelysning
 • Ingen ångfunktion
 • Saknar påfyllningsfunktion

Med sina många program, specialfunktioner och moderna design är Siemens WT49W4A8DN en torktumlare som är framtagen för att värna om miljön. Det stora miljöfokuset ser vi inte bara i den mycket höga energiklassen på A+++, utan även på de olika programmen som sänker energiförbrukningen och gör Siemens WT49W4A8DN smidigare att använda sig av. Siemens WT49W4A8DN är en torktumlare med en värmepumpsteknik och det är således också en bidragande faktor till miljöperspektivet. Genom att välja en torktumlare med värmepump får du en maskin som tar vara på spillvärme som uppstår i samband med att dina kläder eller din tvätt kyls ner. Denna värme kan sedan återbrukas och du får en torktumlare som är energisnål som få.

Siemens WT49W4A8DN är dessutom en användarvänlig torktumlare som är enkel att manövrera. Den snygga och väldesignade utsidan får torktumlaren att se exklusiv och modern ut, samtidigt som kontrollpanelen är mycket tydlig och detaljerad. Här kan du styra och ställa in funktioner genom både en klassisk vred och högteknologisk LCD-display. Maskinen använder sig av symboler, ljud och ljus för att signalera vilket program som körs, hur lång tid det är kvar och när tvätten är redo att plockas ur.

Med en kapacitet på 8 kg kan Siemens WT49W4A8DN klarar av större mängder tvätt på en och samma gång. Det gör att torktumlaren passar bra för dig som gillar att tvätta ofta eller för dig som bor i ett större hushåll med ca 4-5 personer. Har du mycket höga krav på hygien eller har ett hem med husdjur kan tvättandet bli en riktigt pärs, speciellt när damm, ludd och hårstrån från djur sätter sig fast på filtret. Med Siemens WT49W4A8DN slipper du det problemet. Maskinen har förvisso inget allergiprogram, något som vi gärna hade velat se, men Siemens WT49W4A8DN är ändå utrustad med en självrengörande kondensor, vilket innebär att du inte behöver rengöra och sköta underhållet på samma sätt.

Trots sina många funktioner och sin fina utsida är Siemens WT49W4A8DN dock inte den mest moderna torktumlaren när det kommer till teknologi. Det finns ett flertal funktioner som vi gärna hade velat se på torktumlaren, t.ex. möjligheten att koppla upp den till Home Connect. Visst kan du använda dig av den senarelagda startfunktionen, men med Home Connect har du möjlighet att styra alla program, inställningar, start och stopp i din mobiltelefon. Om du gillar högteknologiska torktumlare eller vill ha möjlighet att kontrollera din maskin från avstånd lämpar sig Siemens WT49W4A8DN inte för dig. Läs vår recension här.

LG S0RC308N1W9: Bästa torktumlaren för flexibelt användande

 • TÜV-certifierad
 • Energiklass Klass A+++
 • Felsökning med LG Smart Diagnosis
 • Ej integrerad
 • Högre prisklass
 • Ingen ångfunktion

LG S0RC308N1W9 är den bästa torktumlaren för dig som vill kunna torka och tvätta så flexibelt som möjligt. Du vill inte bara kunna välja om det är tid du ska spara in eller pengar, utan du vill också kunna justera program och inställningar utifrån dina behov. Som om detta inte vore nog vill du även ha en torktumlare som passar bra in i ditt hem och som du kan placera på den plats du önskar, utan att behöva oroa dig för att luckan ska slå i väggar eller att framkomligheten ska bli begränsad.

Med en energiklass på A+++ är LG S0RC308N1W9 en av de bästa torktumlare du kan investera i. Den höga energiklassen bidrar inte bara till att du använder dig av mycket mindre ström och på så sätt sparar in pengar, utan den bidrar också till en mindre energikonsumtion som i sin tur har positiva effekter på miljön. LG S0RC308N1W9 drar endast 1.47 kWh per cykel och är således en av de mest energisnåla tvättmaskiner som vi har recenserat.

Det är dock inte energiklassen eller den låga bullerklassen som intresserar oss mest med LG S0RC308N1W9, utan det är flexibiliteten och mångsidigheten som torktumlaren har. Som tidigare nämnt kommer du själv kunna bestämma hur du vill hänga luckan, för att på så sätt kunna placera torktumlaren där det passar dig bäst. Du kommer även att kunna välja mellan en rad olika program som är specifikt framtagna för allergikänsliga personer, bomull, ylle, sportkläder och mycket mer. Trots att torktumlaren till synes kan se avancerad ut med sina många vredar och knappar är den enkel att använda sig av.

Flexibiliteten syns inte bara på den yttre designen, utan även på den inre. LG S0RC308N1W9 är försedd med Smart ThinQ som gör att du kan styra torktumlaren från din mobila enhet, samt en praktisk LG Smart Diagnosis. Med de här programmen kan du få hjälp med inställningar, program, vägning av din tvätt och mycket mer, samtidigt som LG Smart Diagnosis gör det möjligt för dig att få professionell felsökning över telefonen.

LG S0RC308N1W9 är helt klart en torktumlare som lever upp till moderna behov, men större hushåll eller kommersiella verksamheter kan uppleva en för låg kapacitet. LG S0RC308N1W9 har en maxkapacitet på 8 kg, vilket är lägre än många andra modeller som kan hantera 9 kg och uppåt. Det passar sig inte heller för dig som letar efter en torktumlare i ett så bra pris som möjligt, eftersom den ligger i den högre prisklassen. Läs vår recension här.

Torktumlare: Köpguide

Planerar du att köpa en ny torktumlare? Då finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på. Torktumlare kommer i alla möjliga varianter och utföranden, med olika funktioner, finesser och egenskaper. Oavsett om det är din första torktumlare du ska köpa eller om du ska uppdatera din redan befintliga behöver du försäkra dig om ett flertal saker, bland annat att kapaciteten är tillräcklig, men också att energimärkningen och bullernivån passar dig.

Idag är de allra flesta i behov av en bra torktumlare. Torktumlaren är en mycket praktisk maskin som gör din vardag betydligt enklare, eftersom den torkar dina kläder och gör de redo att hängas in i garderoben eller användas direkt efter tvättning. Att använda sig av torkställningar eller tvättlinor ger inte bara en ineffektiv torkning som tar lång tid, utan den gör också kläderna stelare och obehagligare att bära. Här nedan har vi listat fem faktorer som vi anser är viktiga att ha i åtanke inför ditt köp.

Energimärkning

Alla torktumlare kommer idag med en energimärkning som gör det enkelt för dig att veta hur energisnål en torktumlare är. Energimärkningen ser likadan ut i alla EU-länder och beräknas utifrån en skala från A-G. A är det absolut bästa och mest energieffektiva alternativet, medan D och nedåt är energimärkningar som är betydligt sämre. Ju högre energimärkning, desto mer miljövänlig och pengasparande är diskmaskinen.

Kapacitet

Kapaciteten på en torktumlare är det som beskriver hur mycket tvätt torktumlaren klarar av. Det bästa är att välja en torktumlare med samma kapacitet som din tvättmaskin har, så att du inte behöver torka i omgångar utan kan torka allt på en och samma gång. För mindre hushåll räcker det vanligtvis med en kapacitet på 6 kilo, medan större familjer kan vara i behov av en kapacitet på 8 kilo eller ännu högre än så.

Funktioner

Torktumlare är försedda med ett flertal olika funktioner och program som du kan använda dig av. Här är det viktigt att fundera på vad du är i behov av och vad som är viktigt för just dig. Kanske vill du ha ett allergiprogram som filtrerar bort damm mycket bättre eller så är det ett snabbtorkningsprogram du behöver för att spara tid eller ECO-program som är miljövänligare.

Bullernivå

Oavsett om du är känslig för buller eller inte vill du troligtvis ha en torktumlare som är tyst och behaglig att köra. Därför är det viktigt att du har koll på vilken bullernivå som torktumlaren har. Det vanligaste är att de ligger någonstans mellan 55-64 dB, där 60 dB motsvarar en normal samtalston. Observera att det inte är ovanligt med vibrationsdämpande designer som gör att ljudet dämpas ännu mer.

Teknologi

Idag finns det många torktumlare som kan kopplas upp till WiFi med hjälp av Home Connect. Home Connect är en app som du laddar ner till din mobila enhet och som du kan ansluta till din torktumlare. Med hjälp av denna teknologi kan du enkelt styra torktumlaren från mobilen, även när du inte befinner dig i närheten av den. I appen kan du stänga av torktumlaren, starta igång den när du önskar eller varför inte ladda ner nya uppdateringar och program.

Olika typer av torktumlare

Att välja en ny torktumlare kan låta som ett relativt enkelt projekt och i de flesta fall är det också det. Idag kan du hitta massor med fina och praktiska torktumlare som är utrustade med modern teknologi och många funktioner. Det innebär dock inte att alla modeller kommer att passa just dig. Något som är viktigt att inte glömma bort är torktumlare ser olika ut på insidan. Det finns t.ex. kondenstorktumlare, men också värmepumpstumlare såväl som torktumlare med frånluft.

Värmepump

Torktumlare med värmepump är ett bra val för dig som vill ha en så låg strömförbrukning som möjligt. Den här typen av torktumlare ser till att avfukta luften, samtidigt som den återanvänder den för bästa energiförbrukning. Man kan i stort sett säga att tekniken fungerar på samma sätt som när du installerar en värmepump i ditt hus.

Observera att värmepumpstorktumlaren inte lämpar sig i alla situationer. Nackdelen med den här typen av torktumlare är att kondensorn är inbyggd i själva maskinen. Det innebär att du inte kommer kunna komma åt den för rengöring på ett smidigt sätt. Väljer du en torktumlare med värmepump är det viktigt med en självrengörande funktion för kondensorn, alternativt dubbla filter.

Frånluft

Utöver torktumlare med värmepump finns det även torktumlare där man drar nytta av husets eget ventilationssystem, så kallad frånlufttorktumlare. Systemet fungerar som så att torktumlaren suger in luft för att sedan värma upp detta innan luften passar tvätten och drar med sig all fukt ut.

Viktigt att ha i åtanke är att torktumlare med frånluft oftast är mycket dyrare i drift och förbrukar mer energi än man kanske hoppats på. Om du bor i hus och har ett eget ventilationssystem är de dock en mycket smidig lösning. Återigen är det viktigt att kontrollera hur ventilationssystemet ser ut där just du bor. Om flera hus är anslutna till samma ventilation är frånluftstorktumlare inte ett bra val. I dessa fall kan en kondensor torktumlare vara ett bättre alternativ.

Kondens

Kondenstumlaren är idag det vanligaste och mest uppskattade alternativet. Orsaken till detta är helt enkelt för att de passar alla och kan användas i både hus såväl som i lägenheter, sommarstugor eller företag. Istället för att kopplas till ett system, som en ventilation, behöver maskinen inte anslutas överhuvudtaget.

Det kondenstumlaren gör är att den samlar upp allt vatten som kommer från tvätten i en behållare som är tömbar. När tvätten är klar kan du alltså bara tömma ut allt vatten och torktumlaren är redo att användas igen. Tycker du att det är för jobbigt att tömma vattnet från behållaren kan du även låta maskinen släppa ut det ner i avloppet. Den här typen av torktumlare passar bra för dig som bor i lägenhet eller om inte har ett eget ventilationssystem, men den passar också bra för dig som har svårt att veta hur just ditt hem är uppbyggt och vill ta det säkra före det osäkra.

Så valde vi

För oss är det viktigt att verkligen välja torktumlare som presterar bra och som håller en hög kvalitet och standard hela vägen. I svenska hushåll är kraven på välfungerande hushållsmaskiner och vitvaror väldigt stor, vilket egentligen inte är svårt att förstå. En torktumlare införskaffas trots allt i syfte att göra vardagen och tvättprocessen enklare och då gäller det att den kan prestera därefter.

När vi plockade ut torktumlare till vårt bäst i test var det ett flertal saker som vi ansåg var extra viktigt att tänka på. Torktumlarna skulle inte bara lämpa sig för de allra flesta behov, utan de skulle också vara smarta, användarvänliga och hålla en hög kvalitet i både design och prestanda. Till vår hjälp använde vi oss av studier från bland annat JDpower, men vi tittade även på omdömen och recensioner från CR (Customer Reports).

Att titta på recensioner från tidigare användare är något som vi anser är mycket viktigt. Här kan vi inte bara se hur användarvänlig och smidig en torktumlare är, utan vi får också mer korrekta och ärliga recensioner. Att åsikterna väger tungt beror helt enkelt på att de använder eller har använt torktumlaren regelbundet under längre perioder. Det, i sin tur, ger oss en mycket bra förståelse för hur modellerna har presterar i vardagen.

Förutom att granska användaromdömen och experttester och studier gör vi också individuella bedömningar av torktumlarna som är med i vårt test. Vi tittar på faktorer som kapacitet, pris, storlek, ljudnivå, energiklass, installation och funktioner. Vår jämförelse är dessutom helt oberoende och alla modeller har valts ut utifrån experttester, individuella bedömningar och användares omdömen och recensioner. Det säkerställer att du får en så rättvis bild som möjligt och en torktumlare som du får mycket mer användning av i din vardag – oavsett om du använder den ofta eller mer sällan.

Senaste artiklar