Kaffemaskin – Bäst i test

Letar du efter den bästa kaffemaskinen? Vår bäst i test hjälper dig att hitta rätt modell för dina behov. Läs vidare för att upptäcka våra topprankade kaffemaskiner! Vinnaren i det här testet är en kaffemaskin från monteriva.se, så missa inte deras utbud om du ska köpa kaffemaskin.

Vilken kaffemaskin ska man köpa?

Det kan vara en utmaning att välja rätt kaffemaskin med så många alternativ tillgängliga. Vi har gjort jobbet åt dig genom att testa och ranka de mest populära helautomatiska modellerna.

JURA E4 Piano Black, 9 490kr

JURA:s E4 i elegant Piano black är en automatisk kaffemaskin designad för hemmet. Den har användarvänliga knappar på framsidan och en lättförståelig display. Med sina 5 inställningsbara val kan den brygga allt från espresso till traditionellt kaffe. Dess unika Pulsextraktionsprocess säkerställer en optimal arom i varje kopp.

  • Allt från espresso till traditionellt kaffe
  • Optimal arom i varje kopp

Melitta CI Touch, 7 923kr


Denna kaffemaskin från Melitta kan brygga två koppar latte samtidigt och låter dig utföra andra uppgifter medan den brygger. Trots ett begränsat antal recept och en kaffekvarn, sköter maskinen bryggningen självt. Eftersom kaffet och mjölken kommer från samma rör krävs noggrann rengöring, men väl underhållen kommer maskinen tjäna dig länge. Den är idealiskt för dig som vill ha en färdig kopp cappuccino med ett knapptryck.

  • Kan brygga två koppar latte samtidigt
  • Idealisk för dig som gillar mjölkbaserade kaffedrycker

Philips Series 2200 EP2231, 6 219kr

Series 2200 EP2231 från Philips är en helautomatisk espressomaskin som brygger kaffe med ett knapptryck och innehåller en bönbehållare för 275 gram samt en 1,8 liters vattenbehållare. Den erbjuder både svart kaffe och mjölkbaserade drycker som cappuccino tack vare sin mjölkskummare. Användare kan anpassa bryggningen med inställningar som kaffestyrka, koppstorlek och 12 nivåer på den keramiska kaffekvarnen. 

  • Svart kaffe och mjölkbaserade drycker
  • Välj kaffestyrka och koppstorlek

DeLonghi Magnifica S ECAM, 3 650kr

Magnifica S ECAM från DeLonghi, levererar trots sitt lägre pris, prestanda jämförbar med dyrare modeller, särskilt tack vare dess ångstång som förbättrar smak och konsistens. Användaren kan enkelt anpassa malningsgrad, kaffebönantal, temperatur och bryggvolym inom 10 minuter. Maskinen har en klar display och anpassningsbara knappar, vilket underlättar användningen. Det är ett prisvärt alternativ för dem som vill ha kvalitetskaffe med minimalt underhåll.

  • Lägst pris i testet
  • Kvalitetskaffe med minimalt underhåll

Hur fungerar en kaffemaskin som är helautomatisk?

En helautomatisk kaffemaskin är utformad för att förenkla bryggprocessen till ett minimum av manuell inblandning. Här är en översikt över hur en sådan maskin vanligtvis fungerar:

Bönbehållaren

Maskinen är utrustad med en behållare för hela kaffebönor. Denna behållare matar bönorna till kaffekvarnen.

Kaffekvarn

När du väljer att brygga en kopp kaffe, maler maskinen den nödvändiga mängden bönor i realtid. Många helautomatiska maskiner tillåter användaren att justera malningsgraden, vilket påverkar extraktionshastigheten och smaken av kaffet.

Dosering

Efter malning doseras det malda kaffet i bryggenheten. Många maskiner låter dig ställa in mängden kaffe som används per bryggning, vilket påverkar kaffets styrka.

Bryggning

Vatten från maskinens vattenbehållare värms upp till en optimal temperatur och pumpas genom det malda kaffet under tryck. Detta extraherar smakämnen från kaffet och skapar den slutliga drycken.

Mjölksystem (om tillämpligt)

För drycker som cappuccino eller latte, har många helautomatiska maskiner ett inbyggt mjölksystem. Denna funktion skummar och värmer mjölk, som sedan blandas med kaffet för att skapa den önskade drycken.

Rengöring

Efter varje bryggning genomför många av dessa maskiner en automatisk sköljcykel för att förhindra kvarvarande kaffe eller mjölk i systemet. Detta hjälper till att bibehålla maskinens renlighet och förhindra smaksstörningar.

Inställningar

Helautomatiska maskiner brukar ha en display eller kontrollpanel där användaren kan anpassa olika parametrar, som vattentemperatur, mängd kaffe och mjölk, och ibland även andra inställningar som dryckens temperatur.

Relaterade frågor

Vad kostar en bra kaffemaskin?

Priset på en bra kaffemaskin kan variera kraftigt beroende på varumärke, funktionalitet, och kapacitet. Generellt sett kan enklare modeller för hemmabruk kosta några hundra till ett par tusen kronor, medan mer avancerade, helautomatiska maskiner med flera funktioner kan kosta allt från 5 000 till 20 000 kronor eller mer. Premiumvarumärken eller maskiner för professionellt bruk, såsom de för kaféer eller restauranger, kan ha ett ännu högre pris. I vårt test hittar du modeller som kostar mellan 3 500–9 500kr.

Det är viktigt att beakta vad man vill ha ut av sin kaffemaskin; om man söker enklare bryggning eller mer specialiserade kaffedrycker, kan detta påverka valet och därmed priset. 

Vilken mjölk är bäst?

För en krämigt och välsmakande kaffe rekommenderas färsk mjölk, gärna en specifik kaffemjölk som kan skummas om man föredrar mjölkkaffedrycker såsom cappuccino eller latte, men alternativa mjölktyper som havre, mandel eller soja fungerar också bra beroende på personliga preferenser. När det kommer till havremjölk finns det bland annat Oatleys Ikaffe som är särskilt populär. Testa dig fram för att hitta din favorit!

Hur länge håller en kaffemaskin?

Generellt sett kan en välbyggd maskin från ett erkänt varumärke hålla i flera år, även upp till 10 år eller mer, om den sköts om ordentligt. Livslängden beror på flera faktorer, inklusive maskinens kvalitet, användningsfrekvens, och hur väl den underhålls. 

Frekvent användning kan leda till snabbare slitage på vissa komponenter, men regelbundet underhåll kan förhindra för tidigt åldrande. Det är viktigt att rengöra maskinen regelbundet, byta ut eventuella filter, avkalka den enligt tillverkarens rekommendationer och se till att eventuella lösa delar sitter ordentligt fast. Om maskinen börjar visa tecken på slitage eller fel, kan det vara en bra idé att konsultera tillverkarens serviceanvisningar eller kontakta en professionell för reparation.

Hur mycket el drar en kaffemaskin?

Energiförbrukningen för en kaffemaskin kan variera beroende på storlek, typ och effektivitet. Men i genomsnitt kan en vanlig kaffemaskin för hemmabruk förbruka mellan 100-1500W när den används. Det är alltid bäst att kolla specifikationerna för din specifika modell.