Tvättmaskin Bäst i Test 2023

1. Siemens WM14SA8DN2. Electrolux EW2F3047R43. LG F4WV409S3WE
Se pris → Se pris → Se pris →

Att köpa en ny tvättmaskin är ett stort beslut, inte minst då det ofta kostar en hel del. Du vill såklart ha den bästa tvättmaskinen för din budget, men med så väldigt många modeller på marknaden är det ofta svårt att avgöra vilken som är den bästa. Det är där vi kommer in.

Vi har gått tittat på 135 tvättmaskiner för att hitta den absolut bästa. Vi har sedan valt ut de modeller som är värda pengarna och som är av hög kvalité. Det finns flera saker vi här på Testverket har tittat på och vi känner oss säkra på att våra recensioner kommer att göra det mycket enklare för dig att hitta en tvättmaskin som passar dig.

Här i vår lista hittar du all viktig information som du behöver för att avgöra vilken tvättmaskin som är bäst för ditt hushåll. För en del är det viktigare med ett lågt pris men för andra är det viktigare med specifika funktioner och egenskaper.

Oavsett vilka krav du stället så hittar du svaren här i vår lista. Med utförliga recensioner av hela 20 varumärken så har vi kunnat jämföra noga mellan olika varumärken och vi har därför kunnat välja ut marknadens bästa modeller. Då slipper du också själv gå igenom hundratals olika tvättmaskiner.

Bästa tvättmaskinen:

 • Siemens WM14SA8DN: Bästa tvättmaskinen för de allra flesta
 • Electrolux EW2F3047R4: Bästa tvättmaskinen för pengarna
 • LG F4WV409S3WE: Bästa tystgående tvättmaskinen
 • Samsung WW10T754CBH: Bästa tvättmaskinen för barnfamiljer
 • Bosch WAU28SI4SN: Bästa självgående tvättmaskinen

Siemens WM14SA8DN: Bästa tvättmaskinen för de allra flesta

 • 10 års motorgaranti
 • Tystlåten och energisnål motor
 • i-Dos automatisk dosering
 • Dyrare
 • Tvättkapacitet på 8 kg
 • Ingen styrning genom Wifi

Siemens WM14SA8DN är en effektiv tvättmaskin i något mindre storlek och har en kapacitet på 8 kg. Det här räcker för de allra flesta hushållen och du kan också tvätta oftare tack vare SpeedPack-funktionerna som låter dig snabba på tvättmaskinen och ta del av olika snabbprogram.

En sak vi gillar med den här modellen är i-Dos. Det här är innebär automatiserad dosering av tvätt- och sköljmedel. Det här gör att du inte slösar på tvättmedlet, samtidigt som det är bättre för din tvätt då för mycket tvättmedel kan slita på textiler. När du startar maskinen så mäter den också automatiskt ut hur mycket vatten som kommer att behövas för tvätten, vilket gör att den använder mindre vatten än många andra modeller vi har tittat på.

Tvättmaskiner är ganska högljudda men Siemens WM14SA8DN håller nere på bullret genom sin iQdrive-motor. Den är inte bara mer energieffektiv utan reducerar också mängden buller, maskinen skakar alltså mindre. Den har därför en ljudnivåklass på A och en ljudnivå på 72 dB.

Det finns också fler funktioner än bara snabbtvättar. Det följer bland annat med olika smarta program som du kan använda för mer specifika textiler. Om du till exempel har sport- eller friluftskläder så finns Outdoor-programmet, vilket gör att den här typen av kläder blir renare och slits ut mindre.

Tittar vi på designen så finns det flera plus med Siemens WM14SA8DN. Du har waveDrum, vilket syftar på att trumman är vågformad istället för de vanliga skivorna som man har inuti trumman. Det här är mycket skonsammare för dina kläder och ger den samtidigt en snygg design invändigt.

Storleksmässigt så är den inte mycket annorlunda från andra tvättmaskiner vi har tittat på. Höjden är på 845mm, bredden 598mm och djupet 590mm. Tänk på att djupet är 1 063 mm med dörren öppen rakt utåt. Har du redan en tvättmaskin bör denna få plats.

Med den prestanda som Siemens WM14SA8DN erbjuder så är den här lämpad för de allra flesta hushållen. Stora barnfamiljer kan eventuellt behöva en lite större modell då 8 kg kan kännas litet. Med den snabba hastigheten på maskinen så kan du däremot kompensera genom att tvätta fler maskiner, så det jämnar ut sig jämfört med en lite större maskin.

Vi har tittat på många modeller i den här prisklassen och Siemens WM14SA8DN är utan tvekan en av de mer effektiva och högkvalitativa modellerna. Det enda som saknas är egentligen wifistyrning. Men med smart automatisk dosering och vattenförbrukning så kompenserar maskinen för den bristen. Läs vår recension här.

Electrolux EW2F3047R4: Bästa tvättmaskinen för pengarna

 • Lägre pris
 • Tystgående motor
 • Tidsanpassning genom TimeManager
 • Endast 7 kg kapacitet
 • Ingen Wifi-styrning
 • Energiklass D

Electrolux EW2F3047R4 är en billig modell som kommer med en god prestanda och utmärkta funktioner. Det är samtidigt en traditionell tvättmaskin där man fokuserar på grundfunktionerna istället för innovativa smartfunktioner, utmärkt för den som är ute efter en enkel modell.

Rent designmässigt så är det en traditionell design med vanlig vit färg och en vridkontroll i mitten, med lucka för tvättmedel och kontrollpanelen på vardera sida. Invändigt hittar du en trumma med en tvättkapacitet på 7 kg. Det här gör Electrolux EW2F3047R4 till en bra modell för hushåll med mindre behov eller där man hellre tvättar någon gång extra.

Tittar man på funktionerna så erbjuder den här tvättmaskinen bland annat AutoSense. Den här sensorn känner av hur mycket tvätt du har lagt in och anpassar sedan maskinen så att den endast tar så lång tid som faktiskt behövs. Funktionen kontrollerar också hur mycket vatten och energi som används. Det här gör att du kan köra en halvfull maskin utan att slösa på el.

Electrolux EW2F3047R4 har också TimeManager. Det här är en funktion som du själv kan aktivera på kontrollpanelen och du kan då minska hur lång tid det ska ta att tvätta. Som mest går det att dra ned tvättprogrammets tid i fyra steg och du får ändå ren tvätt. Det här tycker vi är en bra funktion då det ger dig mycket mer kontroll över ditt schema. Kombinera det med timerfunktionen så kan du verkligen kontrollera hur och när du ska tvätta.

Prestandan är väldigt god med tanke på att maskinen är i den billigare prisklassen. Den förbrukar 0,688 kWh per cykel och har därför energiklass D, men den förbrukar bara 45 liter vatten per tvättcykel.

En väldigt bra sak med Electrolux EW2F3047R4 är hur tystlåten den här. Maskinens inverter-motor gör att den inte låter lika mycket och det här intygas också in kundrecensioner där just det här lyfts. Den har ljudnivåklass B och en ljudnivå på 76 dB. Motorn bidrar också till en lägre energiförbrukning. Kombinerat med AutoSense och ECO-programmet som tar 200 minuter per tvätt så kan du dra ned din förbrukning och tvätta mer resurssnålt.

Det här är som sagt en lite billigare tvättmaskin och den passar utmärkt som första tvättmaskin eller för den som är ute efter ett lågt pris. Den har inte smarta funktioner som wifi-styrning eller en automatisk dosering, men det är inte nödvändiga funktioner heller. Den har däremot hög prestanda och får tvätten ren, med goda möjligheter att få den ren snabbare än med många andra modeller. Läs vår recension här.

LG F4WV409S3WE: Bästa tystgående tvättmaskinen

 • Allergivänliga program genom LG Steam™
 • Tystgående
 • Snabbaste programmet är endast 14 minuter
 • Genomsnittlig tvättkapacitet
 • Få smarta funktioner
 • Kan inte styras med Wi-Fi

LG F4WV409S3WE är en väldigt kraftfull tvättmaskin men är samtidigt en av marknadens bästa tystgående tvättmaskiner. Med en låg ljudnivå på 73 dB(A) så är den inte överdrivet högljudd även om du använder kraftfullare tvättprogram.

Tack vare dess högkvalitativa Direct Drive-motor som finns monterad direkt på trumman så hålls tvättmaskinen inte bara tyst, den bullrar inte heller på samma sätt som många andra modeller gör. Motorn är också väldigt energieffektiv, så du spenderar mindre el och sliter inte ut maskinen lika snabbt. LG är själva så självsäkra att motorn kommer med en garanti på 10 år.

Maskinen kommer också med funktioner som AI DD™. Det här gör att maskinen kan automatiskt känna av hur mycket tvätt du lagt in och hur mjuk tyget är. Den anpassar sedan sig efter det för att erbjuda en effektiv men lite mer skonsam tvättning, upp till 18% skonsammare.

LG F4WV409S3WE är också bra för allergiker tack vare LG Steam™-funktionen. Det här ger dig två allergiprogram, ett vanligt Allergi Care och ett Baby Care. Dessa kan du använda för att göra dig av med upp till 99,99% av alla dammkvalster. Det här gör tvättmaskinen bra om du har allergiker i hushållet eller någon som är känslig, exempelvis om någon har respiratoriska problem. Det är också bra för mindre barn som ofta är känsligare.

Designen är modern och väldigt stilren. Själva maskinen är i rostfritt stål men har en fin vit utsida där du har en upplyst display med blåa lampor. Det här ger dig en modern design samtidigt som du lätt kan se vad som står på panelen. Själva luckan på tvättmaskinen är tonad och bidrar till den snygga designen.

Hela tvättmaskinen kontrolleras med ett enda programvred. Du väljer där vilket program som ska köras, beroende på vad du ska tvätta. Det finns däremot bonusfunktioner som att skjuta upp tvätten med en timer, det här kan vara användbart om du vill att tvätten ska vara färdigt vid en specifik tidpunkt.

Det snabbaste programmet du kan välja är på 14 minuter men Eco-programmet ligger på 218 minuter. Det här gör den till en ganska genomsnittlig maskin om du jämför med många andra etablerade varumärken. Snabbprogrammet är lite snabbare än vissa andra modeller, men det är sällan man har användning av det.

Det här är med andra ord en otroligt bra tvättmaskin om du är mån om att ha en tystgående tvättmaskin. Den är också jättebra om det finns allergiker i hushållet, då kommer LG Steam™ att vara väldigt användbart. Läs vår recension här.

Samsung WW10T754CBH: Bästa tvättmaskinen för barnfamiljer

 • Kapacitet på 10,5 kg
 • Kan styras via Wi-Fi
 • Låg energiförbrukning
 • Lite dyrare modell
 • Ingen automatisk dosering av tvättmedel
 • Högre vattenförbrukning än genomsnittet

Det finns flera anledningar till att vi anser att Samsung WW10T754CBH är den bästa tvättmaskinen för barnfamiljer. Med den här maskinen har du en god kapacitet på 10,5 kg vilket räcker för de allra flesta ändamålen. Du kan fortfarande tvätta mindre maskiner om du vill ha något snabbtvättat, 5 kg tar cirka 40 minuter.

Samsung WW10T754CBH har också hygienfunktioner som Hygiene Steam som låter dig ångtvätta kläderna. Det här tar bort allergener och är väldigt bra för hushåll med allergier eller där någon har andningsproblem. En del barn kan också vara lite överkänsliga och då är det bra att använde den här funktionen för att försäkra sig om att eventuella allergener är borta. Med en unik bubbelgenerator så får du också ut mer av tvättmedlet och maskinen kan då få bra resultat även vid låga temperaturer, vilket är mindre slitsamt för kläderna.

Det finns också andra bra funktioner som Bubble Soak, som låter dig förtvätta dina kläder så att riktigt svåra fläckar lättare går bort. I många fall kan du istället använda denna för att handvätta och du behöver inte köpa något speciellt fläckborttagningsmedel, vanligt tvättmedel räcker.

Har man barn så tvättar man mycket mer än i andra hushåll och med tiden så kommer din tvättmaskin att börja lukta. Tvättmaskinen kommer med ett Eco Drum Wash-program som gör att du kan tvätta maskinens insida utan att använda kemikalier.

Trots den kraftfulla motorn så är det en ganska tystlåten maskin på 72 dB(A). Det här är samma ljudnivå som enklare modeller på marknaden och tack vare maskinens Digital Inverter-motor så får du en lägre bullernivå och mindre energiförbrukning.

Gällande energiförbrukningen så drar den runt 52 kWh per 100 tvättcyklar och har energiklass A. Det här gör maskinen väldigt energieffektiv vilket är både bra för miljön och plånboken då du spenderar mindre el.

En annan klar fördel med Samsung WW10T754CBH är dess AI-styrning. Det här är en inbyggd funktion som låter dig ansluta din smartphone till maskinen. Maskinens AI kommer sedan att komma ihåg dina tidigare inställningar, ge dig förslag om vilka program du bör köra och annan bra information. Det här gör det enklare att använda tvättmaskinen och gör det lättare att välja precis rätt inställningar för att det ska bli så skonsamt som möjligt för tvätten.

Något som är lite mer unikt med just Samsung WW10T754CBH är AddWash. Den här luckan, som sitter på den vanliga luckan, gör det möjligt att mata in kläder och tvättmedel när maskinen redan körs. Smutsade ditt barn ned sina kläder precis när du börjat köra en maskin? Bara att lägga in det genom den lilla luckan. Kanske inte en absolut nödvändig sak att ha, men den är en bra tillgång om du frågar oss. Läs vår recension här.

Bosch WAU28SI4SN: Bästa självgående tvättmaskinen

 • Automatisk dosering av tvättmedel
 • AntiStain-fläckborttagning
 • Energisnål och tystlåten motor
 • Relativt dyr
 • Energiklass C
 • Ingen wifi-styrning

Bosch WAU28SI4SN är en smart tvättmaskin som sköter mycket av tvättandet åt dig. Den kommer med en mängd högkvalitativa funktioner och har en väldigt bra motor. Maskinen är lämpad för den som är ute efter en modern tvättmaskin och gärna vill att maskinen ska vara självgående.

Den här maskinen har flera sensorer och kan därför optimera ditt tvättande så att du inte slösar onödigt mycket tid, vatten och tvättmedel. När du ska köra ett program så känner den av hur mycket tvätt du har lagt i och vad det är för typ av textiler. Den använder sedan den informationen för att bedöma hur mycket vatten och tvättmedel som ska användas. Maskinen använder cirka 44 liter per tvättcykel, men tack vare ActiveWater Plus-funktionen så används vatten optimalt och anpassas beroende på vad man tvättar.

Med SpeedPerfect så kan du också snabba upp tvättandet. Som mest kan man få ned tvättiden med 65%, beroende lite på vilket program som har valts. Funktionen går inte att använda till alla program men det går bland annat att välja det för blandad tvätt.

Bosch WAU28SI4SN har en EcoSilence Driver-motor som är både mer ekologisk och skonsam mot dina kläder. Den borstlösa motorn är energieffektiv samtidigt som du inte förlorar någon prestanda. Den är också extra hållbar, så tvättmaskinen bör hålla längre. Det är därför motorn har en 10-årsgaranti från Bosch.

Motorn är också väldigt tystlåten och reducerar buller. Ljudnivån ligger på 72 dB och har därför ljudnivåklass B samtidigt som bullerutsläppet har klass A. När vi har tittat på olika tvättmaskiner så är det den här typen av motorer som sticker ut och Bosch WAU28SI4SN håller en tydlig hög standard när vi har jämfört med andra modeller.

Maskinen kommer också med en mängd andra bra funktioner. En sådan är trumrengöringen som Bosch WAU28SI4SN hjälper dig med. Det är inte alltid man kommer ihåg att göra det och tvättmaskinen påminner dig därför efter cirka 20 tvättar. Du kan då köra det medföljande programmet och sedan är den ren. Då behöver du inte heller oroa dig för att maskinen ska börja lukta, vilket kan hända om du inte gör ren din tvättmaskin kontinuerligt.

Det här är en lite dyrare tvättmaskin jämfört med vissa av modellerna vi har tittat på, men du får otroligt mycket för pengarna. Med smarta funktioner och en hög prestanda så får man en tvättmaskin som håller länge. Prestandan klarar till och med av jobbigare fläckar men är samtidigt skonsam mot kläderna tack vare den droppformade trumman och de asymmetriska paddlarna.

Det finns däremot ingen wifi-styrning, så du kan inte kontrollera maskinen genom din smartphone. Energiklass C är ingen katastrof men med den effektiva motorn hade det varit att föredra med klass B eller till och med A. Läs vår recension här.

Tvättmaskin: Köpguide

Det finns inte många alternativ till en tvättmaskin. Du kan tvätta för hand och det kan behövas för en del kläder som inte tål maskintvätt, men för det allra mesta är det tvättmaskinerna vi förlitar oss på.

När du ska köpa en ny tvättmaskin, vilket man måste göra när den gamla är slutkörd, finns det en hel del att tänka på. I vår köpguide hittar du all information du behöver för att kunna göra ett bra val. Vi går bland annat igenom vilka egenskaper du bör tänka på och vilka olika typer av tvättmaskiner som finns på marknaden.

Ljudnivå

Tvättmaskiner kan låta en hel del och vara väldigt bullriga. Till viss del påverkas det av vad du tvättar och vilket program du kör, men ditt val av modell är också viktigt. Moderna tvättmaskiner är mer tystlåtna än äldre, men det finns också särskilt tystlåtna tvättmaskiner.

Om det är viktigt för dig med en tystlåten tvättmaskin så är det väl värt att investera i en extra tystlåten modell. Du förlorar sällan någon nämnvärd effektivitet och får fortfarande ren tvätt. Ofta kan du komma ned till cirka 70-72 dB med tvättmaskiner som ändå har hög kapacitet och prestanda.

Energieffektivitet

En god anledning till att köpa en ny tvättmaskin är att du kan dra ned på strömförbrukningen. Det här är bra både för din elräkning och miljön. Det handlar såklart om en balans, det finns väldigt kraftfulla tvättmaskiner som drar lite ström men då är den ofta väldigt dyr.

Vill du ha en bra tvättmaskin men med en rimlig energiförbrukning så bör du titta på energiklass B eller A. Har du en väldigt begränsad budget kan du ofta komma ned till C eller till och med D, men då kan maskinen också ha ett väldigt lågt pris jämfört med andra modeller.

Kapacitet

Tvättmaskiner kan ha väldigt olika kapacitet, hur mycket tvätt den rymmer med andra ord. En billig budgetmodell kan rymma runt 6-7 kg. Det här räcker gott och väl för ett hushåll med 1-2 personer. För familjer kan det behövas allt mellan 8 och 12 kg beroende på hur stor familjen är och åldern.

Ofta brukar man räkna med cirka 3 kg per person. Så om ni är tre personer i hushållet kan kapacitet på 9 kg behövas. Men det går såklart bra att dela upp tvätten i flera maskiner, vilket man ofta gör. Även barnfamiljer klarar sig ofta bra med 9-10 kg, även om en större modell kan vara bekvämt.

Funktioner

Det finns en mängd olika funktioner som kan komma till användning när du ska använda en tvättmaskin. ECO-program gör det möjligt att sänka din energiförbrukning, Allergi-program gör det möjligt att få tvätten renare från allergener och det finns många fler smarta tvättprogram på moderna tvättmaskiner. Fundera på vad du behöver för ditt hushåll, eller om det kanske räcker med vanliga tvättprogram som finns på alla modeller.

Det finns också Home Connect, alltså att det går att styra tvättmaskinen från din smartphone eller surfplatta. Det här är smidigt då du kan få en bättre kontroll över ditt tvättschema. En timer kan också vara smidig så att du kan schemalägga tvätten så att den till exempel är färdig lagom till att du kommer hem från jobbet.

Olika sorters tvättmaskiner

Det finns många olika tvättmaskiner på marknaden. De tre stora varianterna är frontmatade, toppmatade och sedan tvättmaskiner som kommer med en torkmaskin. Vi kan inte veta exakt vilken variant som är bäst för dig, men det är ganska lätt att avgöra när man vet lite mer om varianterna.

Det finns en del skillnader mellan front- och toppmatade men frontmatade tvättmaskiner är det allra vanligaste. Toppmatade är egentligen främst aktuella när man vill ha en liten tvättmaskin, dessa kan trots allt vara mindre än hälften av en vanlig tvättmaskin. Läs mer om modellerna här och du bör sedan kunna ta ett beslut om vilken variant som passar dig.

Frontmatade tvättmaskiner

Frontmatade tvättmaskiner är den variant som de allra flesta hushållen är vana vid. Dessa kommer med en kapacitet från 6-7 kg upp till 12 kg för standardmodeller. Det som kännetecknar en frontmatad modell är att luckan där du ligger in tvätten finns på framsidan av maskinen. Det här är den allra vanligaste varianten i svenska hushåll.

Det du bör tänka på innan du köper en frontmatad tvättmaskin är att du måste ha plats med luckan. Den öppnas som sagt framifrån så du får inte ha något i vägen, ytan framför maskinen måste alltså vara helt tillgänglig.

Toppmatade tvättmaskiner

En toppmatad tvättmaskin har istället luckan ovanpå, så du lägger in all tvätt uppifrån. Det här innebär att maskinen är lite smalare och högre. Det här gör varianten perfekt för den som har ryggproblem, då slipper du böja dig ned varje gång du ska tvätta som man annars måste göra med frontmatade modeller.

Då maskinen är lite smalare så har dessa ofta en mindre kapacitet, men inte allt för mycket. Större modeller ligger ungefär på samma nivå som frontmatade maskiner, men de mindre modellerna kan istället vara hälften så stora. Det är därför viktigt att kontrollera vilken storlek du behöver innan du köper någon modell.

Kombinerad tvätt- & torkmaskin

Det här är en tvättmaskin som också fungerar som en torkmaskin. Det är vanligtvis en frontmatad modell och kommer med kapacitet från 6 till 14 kg beroende på modellen. Det du bör tänka på med dessa är att dess tvättkapacitet vanligtvis är högre än torkkapaciteten. Kan den tvätta 9 kg är det inte ovanligt med en torkkapacitet på cirka 6 kg.

Dessa modeller är inte lika vanliga som traditionella tvättmaskiner, men kan vara smidiga för den som vill ha sin tvätt torkad. Det är också bra om man inte har plats för en separat torkmaskin eller torktumlare. Du kan ofta ställa in tvättprogrammet och torkprogrammet samtidigt, så att den börjar torka kläderna av sig självt när den har tvättat färdigt.

En nackdel med dessa är att du ofta får en ganska dålig energiklass. Det finns en och annan modell som har energiklass B eller C, men de allra flesta har tyvärr D eller E.

Så valde vi

När vi väljer ut våra vinnare så vill vi alltid känna oss säkra på att det är den bästa tvättmaskinen i sin kategori. Vi har använt oss av flera olika källor för att försäkra oss om att det är tvättmaskiner som är testvinnare och som andra kunder redan är nöjda med. Vi har därför använt oss av bland annat sidor som ACSI, det amerikanska nöjdhetsindexet.

Vi använder oss sällan av bara en enda källa utan dubbelkollar ofta den information som anges hos en källa genom en eller flera till. Andra källor kan till exempel vara J.D Power, som bland annat arbetar med kundanalys och har god insyn i vad konsumenter är ute efter.

Kriterierna som vi använder är många men vi tittar bland annat på:

 • Design
 • Funktioner
 • Prestanda
 • Energieffektivitet
 • Hur prisvärd maskinen är i allmänhet

Vi listar också enkla för- och nackdelar för varje tvättmaskin så att du får en snabb överblick och kan snabbare ta ett beslut om det är en modell för dig eller inte.

Vi har totalt tittat på 135 olika tvättmaskiner från 20 olika varumärken. Det här inkluderar alla stora varumärken men även en del mindre kända exempel. Med så många maskiner så har vi kunnat välja ut en handfull som vi anser håller den standard som en konsument rimligtvis bör kräva av en leverantör.

I varje recension kommer du också att ha möjligheten att kontrollera vår recension då vi är transparenta med våra källor. Det här gör det säkrare för dig då du kan se exakt vilken information vi har använt. Om du också använt någon annan information, exempelvis kundernas egna betyg, så är vi tydliga med det också.

Det är viktigt att välja en bra tvättmaskin, det är trots allt en investering och du kommer antagligen använda den ganska ofta. Det ska däremot inte vara svårt att välja en högkvalitativ modell och vi försöker göra det så enkelt som möjligt för dig.

Senaste artiklar