Bosch SMU4HAB48S

Med Bosch SMU4HAB48S är diskhögar i köket ett minne blott. Den här diskmaskinen har en mycket rymlig insida med plats för 13 kuvert. Här hittar du även 6 olika program såväl som Home Connect-funktioner.

 • Home Connect
 • Mycket tystgående
 • AquaSensor och LoadSensor
 • Ingen automatisk öppning
 • Energiklass: D
 • Svårstartade program

Specifikationer

 • Energiklass: D
 • Mått: 81,5 x 59,8 x 57,3 cm
 • Typ: Underbyggd
 • Kuvert: 13
 • Program: 6
 • Ljudnivå: 44dB
 • Specialprogram: 4

Design

Bosch SMU4HAB48S är en mycket snygg och modern diskmaskin som kommer tre olika färger, så att du kan välja den som passar ditt kök och inredning bäst. Bosch SMU4HAB48S finns i klassiskt vitt, men också i blankt svart och rostfritt stål. Väljer du den rostfria stålen har utsidan en ytbehandling som förhindrar att fingeravtryck får fäste, vilket är utmärkt för dig som har små barn eller som vill minska underhåll och rengöring. Trots sin mycket avancerade teknik har Bosch valt att utesluta touchskärmar och andra knepiga displayer. Istället använder du dig av vanliga knappar för att välja program, starta, pausa, byta program eller stoppa när disken är klar. Det gör den lämplig för dig som vill ha tillgång till det allra senaste!

Bästa diskmaskinen med modern teknik

Se varför Bosch SMU4HAB48S blev bästa diskmaskinen med modern teknik, och jämför diskmaskinen med andra testvinnare i vårt stora test.

Utöver själva utsidan av Bosch SMU4HAB48S så imponerar även insidan. Till att börja med är interiören mycket rymlig och det gör att du enkelt får plats med mindre tallrikar och glas, såväl som större kastruller, stekpannor och grytor. På sedvanligt vis är bestickkorgen placerad i diskmaskinens underkorg och tack vare de mindre hålen kan även småbestick diskas utan att de faller igenom eller fastnar under processen. Bestickkorgen kan, om så önskas, även flyttas till andra delar av korgen, alternativt tas ut helt och hållet.

Ett vanligt problem med diskmaskiner är att den nedre korgen lätt kan hoppa ur gängorna och på så vis spåra ur. Med Bosch SMU4HAB48S slipper du det problemet helt och hållet, eftersom det finns ett stopp som gör att korgen håller sig på plats hela tiden. I överkorgen på Bosch SMU4HAB48S kan du även hitta en 3-stegs RackMatic som är justerbar i höjd, så att du kan organisera disken precis som du önskar.

Oavsett om det är den vita, svarta eller rostfria Bosch SMU4HAB48S du väljer är alla försedda med en innerbehållare i rostfritt stål. På så sätt behöver du inte oroa dig för plastmaterial som tar stryk vid höga temperaturer eller som blir blekta och förstörda. Bosch SMU4HAB48S är även försedd med en doseringsassistent såväl som en Aqua- och Loadsensor. Med hjälp av denna teknik kan diskmaskinen själv känna av hur mycket disk du har lastat och hur smutsig den är – för att därefter anpassa vattenmängd därefter.

Doseringsassistenten, tillsammans med Auto All-in-1 gör att Bosch SMU4HAB48S själv anpassar sig efter den diskmedelstyp du valt att använda dig av. På så sätt spelar det ingen roll om det är en vanlig diskmedelstablett eller flytande diskmedel som du vill använda.

Funktioner

Bosch SMU4HAB48S är försedd med 6 olika program varav 4 är så kallade specialprogram. Som tidigare nämnt kommer du att hitta AquaSensor och Loadsensor, men du hittar också Home Connect såväl som Extra Dry, Half Load, SpeedPerfectPlus. Som om detta inte vore nog kan diskmaskinen även erbjuda EcoSilence Drive, vilket är en mycket tyst och energisnål motorteknik, samt AquaMix och ett självrengörande system för filtret.

ExtraDry

ExtraDry är en funktion som passar för alla som vill undvika blöta föremål – trots att disken är klar. ExtraDry-programmet ser till att temperaturen i diskmaskinen höjs i samband med slutsköljningen, något som i sin tur förlänger torktiden än mer. Det gör Bosch SMU4HAB48S extra lämplig för plastföremål och nappflaskor.

EcoSilence Drive

Tycker du att det är jobbigt med diskmaskiner som låter högt är Bosch SMU4HAB48S ett bra alternativ. Tack vare sitt EcoSilence Drive program går diskmaskinen ner till den lägsta, möjliga ljudnivå, men presterar fortfarande lika bra. Programmet använder sig av en energisparande motor och minskar på så vis friktionsbuller.

EasyStart

Med hjälp av EasyStart behöver du inte oroa dig för att ha valt fel program. Du anger bara hur mycket disk du har lagt in, vilken smutsighetsgrad den har och vad det är för typ av disk. Därefter väljer Bosch SMU4HAB48S själv det bästa programmet.

Home Connect

Koppla upp din Bosch SMU4HAB48S till Wi-fi och styr den vart du än befinner dig. Med Home Connect-funktionen kan du ansluta många olika hushållsapparater och kontrollera dess med en applikation i mobilen eller surfplattan.

Favoritfunktion

Med hjälp av Favorit-funktionen blir din vardag lite enklare. Bosch SMU4HAB48S låter dig välja ett favoritprogram som du sedan kan spara ner och som direkt aktiveras när du trycker igång funktionen. Här kan du också kombinera olika program, t.ex. ExoSilence Drive med Extra Dry.

ActiveWater

Tack vare Bosch SMU4HAB48S ActiveWater-funktion kan du inte bara få din disk ren och fin, du kan också få det med gott samvete. Den här funktionen är specifikt framtagen med miljö i åtanke och ger dig ett enastående resultat där effekten har maximerats. Bosch SMU4HAB48S kan således spara både energi och vatten med hjälp av sin kraftfulla pump och snabba uppvärmning.

AquaSensor och LoadSensor

Ibland kan det vara svårt att välja rätt program och då är AuqaSensor och LoadSensor en funktion som sparar dig mycket tid. Med de här funktionerna kan Bosch SMU4HAB48S själv känna av hur mycket disk som finns i maskinen och hur smutsig den här – för att därefter välja det bästa programmet för ändamålet.

Prestanda

Bosch SMU4HAB48S är helt klart en diskmaskinen som passar in i modern tid och som har alla viktiga funktioner för att göra diskningen så bra och effektiv som möjligt. När det kommer till energiförbrukning, vattenkonsumtion eller energiklass kan Bosch SMU4HAB48S dock variera mycket beroende på vilken färg på diskmaskinen du väljer. Tittar vi på energiförbrukningen kan man se att den svarta och den rostfria Bosch SMU4HAB48S har en årlig energiförbrukning på 262 kWh, medan den vita ligger lägre på 234 kWh per år. Hur din energiförbrukning och vattenkonsumtion ser ut beror således på vilken Bosch SMU4HAB48S du väljer.

För de allra flesta Bosch SMU4HAB48S ligger energiförbrukningen årligen på 262 kWh, men som tidigare nämnt är den lägre för den vita diskmaskinen. Däremot ser vattenkonsumtionen likadan ut för alla olika modeller och oberoende av färg. Med Bosch SMU4HAB48S får du en årlig vattenkonsumtion på 2660 liter, vilket ligger på samma nivå som de flesta diskmaskiner idag. Dock finns det ett flertal som har en högre konsumtion än så och som uppnår ca 2900 liter om året. Per cykel kan man säga att detta motsvarar ca 9.5 liter – vilket är standard.

Väljer du Eco-programmet kan du däremot sänka energiförbrukningen till 84 kWh per 100 cykler. Dock förblir vattenkonsumtionen densamma och motsvarar fortfarande 9.5 liter per cykel. Standardprogrammen drar inte bara mer energi, utan tar också längre tid på sig att få disken klar. Här ligger disktiden för de allra flesta program på 3:55 tim, medan miljöprogrammet har en disktid på endast 295 minuter. Behöver du få disken klar snabbt är det således denna du ska välja, men kom ihåg att eventuella tillval som torkprogram och liknande kan fördröja tiden.

Med en torkklass A är Bosch SMU4HAB48S mycket energisnål när det kommer till att torka din disk och göra den redo att användas eller ställas in i skåpet. Däremot är själva energiklassen fortfarande D, vilket innebär att den inte är lika energisnål som vi hade hoppats på. Återigen kommer energiklassen att variera beroende på vilken Bosch SMU4HAB48S du väljer. Den vita diskmaskinen har en energiklass C istället. Valet av design bör egentligen inte påverka hur energisnål en diskmaskin är, men med Bosch SMU4HAB48S är det något du helt enkelt får anpassa dig efter.

Bosch SMU4HAB48S presterar däremot bra när det kommer till ljudnivå och med en ljudklass B på 44dB behöver du inte störas av buller och brus. Omdömen och recensioner från tidigare kunder visar att Bosch SMU4HAB48S är en av de bästa alternativen för dig som söker en riktigt tyst maskin.

Borde man köpa Bosch SMU4HAB48S?

Bosch SMU4HAB48S är helt klart en diskmaskin som lever upp till förväntningarna och med sin stora och rymliga interiör är den inte bara enkel att fylla, utan den lämnar också utrymme för disken att bli riktigt ren, så att du slipper packa föremål på varandra.

Bosch SMU4HAB48S har förvisso en högre energiklass, men tack vare sina många miljöprogram, sin effektiva ExtraDry-funktion och sin LoadSensor kommer Bosch SMU4HAB48S ändå att prestera riktigt bra.

Bosch SMU4HAB48S lämpar sig för dig som vill ha en modern och visuellt snygg diskmaskin, men som samtidigt älskar modern teknik och vill kunna välja många olika program och funktioner.