Bosch SMU6ZAI00S

Bosch SMU6ZAI00S lämpar sig bra för dig som gillar avancerad teknik och som vill säkerställa att disken alltid är 100 % ren. Här hittar du funktioner som Zeolith och HomeConnect, men också EcoSilence Drive och AquaStop.

 • Wifi-styrning
 • Låg ljudnivå
 • Specialfunktioner och program
 • Drar mycket energi
 • Lång disktid
 • Avancerade inställningar

Specifikationer

 • Energiklass: C
 • Material: Rostfritt stål
 • Antal program: 6
 • Wifistyrning och timer: Ja
 • Vattenförbrukning: 9.50 l/per tvätt
 • Mått: Höjd 815mm, Bredd 598mm

Design

Bosch SMU6ZAI00S är en mycket fin diskmaskin som är tillverkad i rostfritt stål och som lämpar sig för alla moderna hem. Den rostfria ytan gör inte bara diskmaskinen enkel att hålla ren och fri från smuts, utan den gör också det där lilla extra för helhetsintrycket i ditt kök. För att undvika jobbiga fingeravtryck är Bosch SMU6ZAI00S ytbehandlad med antiFingerprint-skydd. Det gör att den även lämpar sig lite extra bra för hushåll där det bor många små barn.

Bästa diskmaskinen för barnfamiljer

Se varför Bosch SMU6ZAI00S blev bästa diskmaskinen för barnfamiljer, och jämför diskmaskinen med andra testvinnare i vårt stora test.

Förutom att Bosch SMU6ZAI00S är riktigt snygg att titta på så fyller designen också många andra viktiga funktioner. För att det ska vara så enkelt för dig som möjligt att organisera bland disken kan bestickkorgen i underkorgen enkelt flyttas efter behov. Här har man även sett till att sätta ett stopp på den nedersta korgen, för att på så sätt förhindra den från att hamna ur gängorna. Det vi gillar lite extra mycket är att även överkorgen är justerbar, något som inte är lika vanligt förekommande. Du väljer själv mellan tre olika steg.

Något som känns nytt och fräscht med Bosch SMU6ZAI00S är möjligheten att koppla upp diskmaskinen till ditt wifi i hemmet. Genom att koppla upp den via Home Connect kan du enkelt styra maskinen direkt i din mobiltelefon. Det innebär att du kan starta och stoppa maskinen från ett helt annat rum om du så skulle önska. Glömt att sätta på maskinen innan du går och lägger dig? Inga problem! Det är bara att logga in från sängen. Sammanlagt rymmer diskmaskinen ca 13 kuvert beroende på storlek. Det är inte en av de största och djupaste maskiner vi har recenserat, men den är fortfarande mer än tillräckligt för de allra flesta. Med ett mått på 815 x 598 mm får den också plats i de flesta kök – stort som mindre.

Det är tydligt att tillverkarna bakom Bosch SMU6ZAI00S har lagt ner mycket tid på att skapa en diskmaskin som inte bara gör jobbet åt dig, utan som också är tystlåten och inte drar någon uppmärksamhet till sig. Idag är de allra flesta diskmaskiner bullerdämpade för att inte göra för mycket oväsen och det gäller även för SMU6ZAI00S från Bosch. För att räknas som bullerdämpad får diskmaskinen inte överstiga en ljudnivå på 45 dB. Bosch SMU6ZAI00S har en ljudnivå på 44dB, vilket är precis på gränsen. När vi tittar på omdömen och recensioner från kunder är det dock ingen som klagar på att den skulle vara högljudd – snarare tvärtom.

Funktioner

Finns det något som Bosch SMU6ZAI00S har gott om är det helt klart funktioner. Som tidigare nämnt är den här diskmaskinen utrustad med den senaste tekniken och passar således dig som älskar finesser och tekniska egenskaper. Här hittar du sammanlagt 6 stycken olika program som du kan använda dig av och ytterligare 4 specialfunktioner (Home Connect, Extra Dry, Half Load, SpeedPerfectPlus).

Zeolith Drying

Syftet med en diskmaskin är att få disken ren och det är något som de allra flesta klarar av, men med Zeolith-funktionen kan du även få disken helt torr. Det säkerställer inte bara att din disk är fri från vattenavtryck, utan minskar också risken för att föremål i plast ska ta skapa. Du får ett fantastiskt torkresultat med en mindre energiförbrukning jämfört med många andra maskiner på marknaden.

EcoSilence Drive

Att diska energisnålt är helt klart rätt i tiden och med EcoSolence Drive kan Bosch SMU6ZAI00S diska både energisnålare och mer effektivt. Bosch SMU6ZAI00S är mycket tystlåten och drivs utan kolborstar. Perfekt för dig som är ljudkänslig eller har små barn som kan störas av ljudet.

VarioSpeed Plus

Det krävs endast ett knapptryck för att du ska korta ner disktiden med hela 66 %, utan att du behöver oroa dig för att resultatet ska försämras. Vill du att det ska gå extra snabbt att diska behöver du bara aktivera funktionen och luta dig tillbaka. Bosch SMU6ZAI00S tar hand om resten.

HomeConnect

HomeConnect är kanske den mest avancerade och moderna funktion som diskmaskinen har. Med den här funktionen kan du enkelt styra din Bosch och samtidigt ansluta andra wifi-produkter. Du kan starta maskinen från ett helt annat rum, eller varför inte stänga av den precis innan den börjar pipa? Enklare och smidigare än så blir det inte.

AquaStop

Diskmaskiner använder sig av vatten för att göra disken ren och Bosch SMU6ZAI00S är inget undantag. Tack vare AquaStop behöver du dock inte oroa dig för vattenskador. Funktionen är specifikt framtagen för att skydda mot läckage, oavsett om det är otätheter det handlar om eller läckande slangar.

ExtraDry Plus

Diskar du ofta föremål i plast är ExtraDry Plus funktionen för dig. Det här programmet säkerställer att torkningen blir ännu mer effektivt för att minska risken för att dina plastföremål tar skada. Du kan själv välja mellan olika temperaturer såväl som olika torktider. Naturligtvis har du möjlighet att aktivera funktionen direkt i din surfplatta eller smartphone med hjälp av HomeConnect.

Prestanda

Det finns flera orsaker till varför du kan vara i behov av att köpa en ny diskmaskin. Det kan t.ex handla om att du inte har en diskmaskin idag och vill göra vardagen enklare, men det kan också handla om att du vill byta ut din gamla diskmaskin mot en ny. Nya vitvaror är förvisso dyrare i inköp, men de är också mer energisnåla och hjälper dig att spara pengar i det långa loppet.

Med Bosch SMU6ZAI00S har du möjlighet att välja mellan ett flertal olika program. Beroende på vilket program du väljer kommer också energiförbrukningen att se olika ut. Tittar man på en diskcykel på 100 tvättar drar Bosch SMU6ZAI00S ca 74 kWh. Det gör den inte till den mest energisnåla diskmaskin på marknaden, men det är inte heller en dålig siffra. Sanningen är att Bosch SMU6ZAI00S ligger jämte majoriteten av alla moderna diskmaskiner som säljs idag. Vill du vara säker på att energiförbrukningen blir så låg som möjligt kan du dessutom aktivera EcoSilence Drive funktionen. EcoSilence Drive ser inte bara till att din disk blir ren utan att du behöver ta del av störiga ljud, utan funktionen ser även till att du sänker dina kostnader.

När det kommer till disktid så ligger Bosch SMU6ZAI00S ganska dåligt till jämfört med andra diskmaskiner. Det vanligaste är att disken är klar på ca 2-3 timmar, men med Bosch SMU6ZAI00S är det istället 4 timmar som gäller – 3:55 timmar närmare bestämt. Väljer du sen att använda dig av Eco läget får du räkna med att det tar ännu längre tid. Att Bosch SMU6ZAI00S tar lång tid på sig kan naturligtvis skapa problem om du ska ha fest och behöver diska upp snabbt. I dessa fall rekommenderar vi att du väljer VarioSpeed Plus funktionen istället, som förkortar disktiden med 66 % utan att tumma på slutresultatet.

Ytterligare en sak som vi ska titta närmare på är ljudnivån. Som tidigare nämnt har Bosch SMU6ZAI00S en ljudnivå på 44dB, vilket motsvarar ljudnivåklass B. Visst finns det diskmaskiner som är mer tystlåtna än så och som har en så låg dB att den är under 40. Detta är dock inte lika vanligt förekommande och därför tycker vi att Bosch SMU6ZAI00S ändå håller måttet väldigt bra. Skulle du uppleva att ljudnivån ändå är för hög eller störande i vissa situationer kan du återigen välja att använda dig av EcoSilence Drive funktionen. Det gör att maskinen tar lite längre tid, men att den arbetar försiktigare.

Borde man köpa Bosch SMU6ZAI00S?

Huruvida Bosch SMU6ZAI00S är den bästa diskmaskinen för dig är svårt för oss att avgöra, men Bosch SMU6ZAI00S är helt klart en högkvalitativ och modern diskmaskin som kommer med många bra och effektiva funktioner och finesser.

Tack vare den avancerade teknologin kan Bosch SMU6ZAI00S enkelt styras med hjälp av din mobiltelefon och de många programmen ger dig flexibilitet och mångsidighet. Bosch SMU6ZAI00S passar för dig som älskar modern teknik och som vill ha en diskmaskin som kan hantera större mängder disk. Den är däremot inte lika lämplig för dig som vill ha en riktigt energisnål diskmaskin som är enkel att förstå sig på från start.