Rengöra diskmaskin (Tips & trick)

Det finns få vitvaror i köket som är lika uppskattade som diskmaskinen. En diskmaskin körs vanligtvis flera gånger om dagen och det gör att den lättare samlar på sig smuts och rester. Om du upplever att diskmaskinen inte presterar som den ska eller ger ifrån sig en otrevlig lukt är det dags för en ordentlig rengöring.

Orsaken till varför din diskmaskin luktar illa eller inte diskar rent kan vara många. Det vanligaste är dock att smuts och kalk har byggts upp. Genom att kontrollera diskmaskinen på en regelbunden basis kan du vara säker på att motverka problem och öka livslängden. En rengöring en gång i månaden är vanligtvis att rekommendera. I vissa fall kan problemet orsakas av att diskmaskinen är alldeles för gammal och sliten och då är det bättre att investera i en ny diskmaskin med självrengörande funktioner.

Kontroll av silen

En diskmaskin som används ofta kommer också att samla på sig mer matrester. Att kontrollera och rengöra silen en gång i veckan är ett bra sätt att förhindra stopp och dålig lukt. Plocka ut silen innan rengöring och använd dig av en vanlig diskborste.

Checka spolarmarna

Spolarmarnas syfte är att spruta ut vatten ur små hål och på så sätt spola rent disken. Kalk och fett kan göra att dessa hål täpps igen och du får ett dåligt diskresultat. Ta loss spolarmarna och rengör med en vanlig svamp och diskmedel.

Rengör insidan

Det är lätt att glömma bort insidan av diskmaskinen, men den behöver rengöras precis på samma sätt som lösa delar. Ta ut racken och torka rent med en svamp eller trasa. På så sätt kan du fånga upp matrester som fastnat på väggarna. Glöm inte bort diskmedelsfacket när du ändå är igång!

Rengör utsida och ram

Det är inte bara insida, rack och bestickkorgar som ska rengöras, utan även gummilister, ramen och luckan behöver underhåll. Här är det vanligt att smuts från mjölk, te och kaffekoppar lämnar sina spår och de kan ge ifrån sig en mycket frän och obehaglig doft.