Salt i diskmaskinen (Varför & hur mycket)

Det finns flera fördelar med salt än att ha det som smaksättning i din matlagning. Med hjälp av diskmaskinsalt kan du se till att diskmaskinen fungerar som den ska och att den fortsätter att leverera skinande ren och fin disk. Att lägga salt i en diskmaskin kan låta konstigt, men sanningen är att det finns många orsaker till varför.

Varför salt i diskmaskiner?

Kort och gott man man säga att disksalt är en typ av natriumklorid som du använder dig av för att få disken renare och mer glansig. Saltet kommer i en kornig form och ser till att kalkhalten i kranvattnet reducerad. Detta är extra viktigt att tänka på om du har mycket hårt vatten, eftersom hårt vatten kan skada disken och göra den matt och tråkig. Jämför man med vanligt salt består disksalt av större granuler och på så sätt kan de hålla längre och lösas upp långsammare.

Vilken typ av salt ska man välja?

Det är viktigt att komma ihåg att disksalt inte är detsamma som vanligt bordssalt. Bordssalt kan inte bara blockera diskmaskinen, utan kan även orsaka rost och andra skador. Här är det ett disksalt som är specifikt framtaget för ändamålet som du bör använda dig av. Alla disksalter ska består av 100 % natriumklorid, utan andra tillsatser.

Hur mycket salt ska man använda?

Oavsett om du har en helt ny diskmaskin eller en äldre är salt något som är väldigt viktigt för slutresultatet. Hur mycket salt du ska använda beror främst på vart i landet du bor.

Bor du i de större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö brukar kommunalt vatten vanligtvis vara medelhårt eller mjukt och då behövs sällan salt överhuvudtaget. Eftersom doseringen kan variera mellan olika modeller och olika saltförpackningar är det viktigt att kontrollera vilka doseringsrekommendationer som gäller beroende på vattnets hårdhetsgrad.