Mikrovågsugnens symboler (Illustrerat & förklarat)

När du har köpt en ny mikrovågsugn vill du naturligtvis veta vad alla olika inställningar och symboler betyder. Genom att ha koll på symbolerna kan du inte bara se till att du får ut det mesta av din mikrovågsugn, utan du kan också försäkra dig om att du använder den på bästa sätt. Vi har gått igenom 18 stycken vanliga symboler som du kan hitta på moderna mikrovågsugnar idag. Vi använde oss av de symboler som du kan hitta på mikrovågsugnar från Bosch, men i vårt stora test har vi sett att symbolerna, oavsett modell och varumärke, ser mycket snarlika ut.

Start/Stop knapp

Med den här knappen kan du enkelt starta och stänga av din mikrovågsugn när du önskar. Knappen kan även användas för att avsluta program tidigare.

Startknapp

Genom att trycka på “Start” kommer din mikrovågsugn att starta igång det program som du har valt.

Timer

Med hjälp av Timer-knappen kan du ställa in hur länge du vill att mikrovågsugnen ska vara igång. När tiden är slut kommer mikrovågsugnen att meddela att den är klar. Denna symbolen kan se ut på två olika sätt, båda är illustrerade ovan.

Stop

Med stopp-knappen kan du enkelt stänga av mikrovågsugnen när du behöver. Knappen kan även användas om du vill pausa den.

90 watts

90 watts är indikation på att du har valt en mikrovågseffekt på 90 watt. Detta är en mycket låg effekt som passar bra för att tina känsliga livsmedel.

180 watts

Mikrovågseffekt 180 watt lämpar sig för dig som vill värma upp mat långsamt eller som vill tina frysta livsmedel på ett snabbt och effektivt sätt.

360 watts

Högre mikrovågseffekt som ger en säker och jämn uppvärmning av mat. 360 watt motsvarar en medium-temperatur som passar bra för kylskåpskall mat som ska värmas.

600 watts

600 watt kan användas i samband med att du vill värma upp mat snabbt eller i samband med tillagning av mat.

900 watts

900 watt är vanligtvis den maximala effekt som en modern mikrovågsugn kan ha. Denna effekt passar för dig som vill tillaga maten enklare rätter i din mikro.

Program

Moderna mikrovågsugnar kommer ofta med ett flertal automatiska och förinställda program som du kan använda dig av. Under “Program” kan du enkelt välja det som passar dig bäst.

Vikt

Den här funktionen passar bra när du vill vara säker på att maten eller livsmedel värms upp korrekt och med en jämn temperatur. Ställ in vikten och låg mikron sköta resten.

Vikt/Weight

Välj vikten till det bestämda programmet.

Minne/memory

Moderna mikrovågsugnar kan komma med en minnes-funktion som gör den enklare att använda. I Memory sparar mikrovågsugnen information från senaste användning.

Open door

Open door-funktionen gör det smidigare för dig att öppna mikrovågsugnen, utan att rycka i en lucka.

Grilling

Med den här funktionen kan du använda din mikrovågsugn för att få en grill-effekt på din mat med en knaprig yta.

Barnlås/Child lock

Håll ner knappen i ca 4 sekunder för att aktivera eller avaktivera barnlåset som förhindrar risken för skador.

Information

Ger dig en snabb informativ överblick av återstående tid, effekt, valda program och liknande.