Rengöra mikrovågsugn (Tips & trick)

Precis som din vanliga ugn, spis, torktumlare eller diskmaskin behöver en grundlig rengöring behöver även mikrovågsugnen ses över med jämna mellanrum. I en mikro är det lätt att det blir en del fläckar och det är inte alltid lätt att veta var de kommer ifrån.

Om matrester och fläckar får sitta alldeles för länge kan de brännas fast och ge mikron en dålig lukt. Detta skapar inte bara obehag när du ska använda den för att värma mat eller tina frysta livsmedel, utan det gör det även möjligt för bakterier att gro. Här nedan har vi listat några smarta knep på hur du enkelt håller mikrovågsugnen ren på insidan såväl som utsidan. Observera att en mikrovågsugn som är mycket gammal eller som inte fungerar som den ska sällan går att rädda med en grundlig rengöring. I dessa fall kan det vara bättre att köpa en ny mikro och ta hand om den ordentligt från start.

Rengöring av insida

Få är varse om att mikrovågsugnar faktiskt är riktiga experter på att rengöra sig själv. Har du matrester som bränts fast och fläckar som är svåra att få bort är vatten, ättika och citron läsningen för dig. Ställ in en skål med vatten och pressa ner citron och ättika i skålen. Kör sedan mikrovågsugnen på den maximala effekten under någon enstaka minut. Den höga effekten kombinerat med vattnet skapar en ånga som löser upp smutsen. Torka av rester med en trasa.

Glastallrik

Majoriteten av alla mikrovågsugnar har en uttagbar tallrik i glas. Denna är mycket enkel att rengöra, eftersom du bara behöver ta ut den och diska den precis som vanligt. Tallriken kan även diskas i diskmaskin om du vill lösa upp hårdare smutsrester och fett.

Rengöring av utsida

Även utsidan av mikron behöver rengöras för att hålla sig fin och fräsch. Använd dig av en fuktig mikrofibertrasa och ett milt rengöringsmedel. Torka sedan av knappar, handtag på dörren och eventuell vred. Använder du mikron ofta är rengöring en gång i veckan, alternativt varannan vecka, att rekommendera.