Torka chili i mikrovågsugn (Tips & trick)

Ett mycket snabbt och effektivt sätt för dig att bevara färsk chili är genom att torka den. idag kan du torka de allra flesta chilifrukter hemma och det finns många olika tillvägagångssätt att använda sig av.

En mycket modern och enkel metod är att torka chilin i din mikrovågsugn. Det förutsätter dock att du använder dig av chili som inte har alldeles för tjocka väggar, t.ex. jalapeño. Det bästa sättet är också att dela frukten smått innan du torkar den, eftersom hela chilifrukter inte fungerar.

Så torkar du chili i mikrovågsugnen

Att torka chilifrukter i mikrovågsugnen är inte den mest klassiska metoden, utan det vanligaste är att använda en svamp- och frukttork, alternativt hänga upp chilin enligt ristas-metoden. För att kunna torka chili i mikrovågsugnen gäller det först och främst att ha tillgång till en modern mikro med varmluft och med funktioner likt en klassiskt ugn. Att torka med mikrovågor ger sällan ett bra resultat och kan istället resultera i att chilin blir sladdrig eller bränd -beroende på temperatur.

Chili behöver torkas på låga temperaturer under en längre tid. Syftet är att få ut fukten och vattnet ur frukten på ett effektivt sätt. Använder du för het temperatur direkt kommer chilin istället att kokas, vilket ger motsatt effekt.

Fördelar med att torka chili

Den främsta fördelen med att torka chili är att frukten får en viss konservering och det gör att den kan bevaras mycket längre, men genom torkning förändras också fruktens grundsmak och karaktär. En chilifrukt som har torkats får en mycket tydligare och markant sötma, samtidigt som den upplevs starkare och mer intensiv i smaken.

Torr chili kan med fördel användas i marinader och grytor, men den kan också malas ner och kombineras med andra kryddblandningar och oljor. Använd gärna en klassisk kaffekvarn för snabbare malning.