Bosch WTW85I49SN

Bosch WTW85I49SN är en modern torktumlare med värmepumpsteknik som är försedd med en självrengörande kondensor, varmluftsteknik och har en anti-vibrations design. Torktumlaren har en energiklass A+++ och en kapacitet på 8 kg.

 • Självrengörande kondensor
 • Varmluftsteknik och värmepump
 • Energiklass A+++
 • Ingen Home Connect
 • Ingen ångfunktion
 • Ingen röststyrning

Specifikationer

 • Energieffektivitetsklass: A+++
 • Kapacitet: 8 kg
 • Ljudnivå: 64 dB
 • Trumma: Rostfri stål
 • Display: LED-skärm
 • Mått: 84,2 x 59,8 x 59,9 cm
 • Volym: 112

Design

Bosch WTW85I49SN är ett bra alternativ för dig som söker efter en modern torktumlare i en klassisk design. Bosch WTW85I49SN kommer i en fräsch vit färg som smälter in i inredningen och som är utrustad med en stor och ordentlig trumma i rostfritt stål. Den ordentliga kapacitet som torktumlaren har gör att den fungerar lika bra för det stora som för det lite mindre hushållet – där ett miljötänk och energisparande är något som prioriteras högt.

Bästa torktumlaren för pengarna

Se varför Bosch WTW85I49SN blev bästa torktumlaren för pengarna, och jämför torktumlaren med andra testvinnare i vårt stora test.

Att Bosch har satsat på en enklare design och en användarvänlig LED-display gör att Bosch WTW85I49SN lämpar sig för de allra flesta. Displayen är tydligt placerad på fronten och har detaljerade program och symboler som gör den enklare att manövrera och justera efter behov. Vill du använda dig av någon av de förinställda automatiska programmen kan du med fördel använda dig av vreden istället. Det enda du behöver göra är att föra vreden till det program som du vill ha och därefter starta igång torktumlaren. I LED-displayen får du inte bara information om startfördröjning och specialfunktioner, utan du hittar även information om återstående torktid såväl som programförlopp.

Bosch WTW85I49SN är förvisso inte den billigaste torktumlaren på marknaden, men att betala lite mer för en bra och miljövänlig torktumlare kommer att löna sig i längden. Den här torktumlaren från Bosch är försedd med en värmpumpsteknologi som ser till att din torkning blir så energibesparande som möjligt. Tekniken är mycket vanliga i svenska hushåll och ett bra sätt att spara och återanvända energi och värme på ett mer effektivt sätt. På insidan av Bosch WTW85I49SN hittar du sensorer som är framtagna för att känna av tvättens fuktighetsnivå. När kläderna har uppnått den önskade torrheten kommer maskinen att stänga av sig och ta vara på spillvärme från kläderna.

Att ha problem med skakiga och ostabila torktumlare är inte ovanligt, men något som du slipper med Bosch WTW85I49SN. Till att börja med har torktumlaren ordentliga stödfötter som du kan justera efter behov och som minskar risken för skakningar, men den har också specialdesignade vibrationsdämpare i sidoväggarna. Genom att installera dämpare kan du få en torktumlare som vibrerar mycket mindre, vilket i sin tur gör den mer stabil att använda sig av. Det är ett något som är extra viktigt om du planerar att stapla torktumlaren ovanpå din tvättmaskin.

Något vi saknar när det kommer till design är en belysning på insidan, samt möjlighet att kunna ansluta torktumlaren till avlopp.

Funktioner

Bosch WTW85I49SN kan göra så mycket mer än att bara se till att dina kläder och din tvätt blir torr. Bosch WTW85I49SN är nämligen försedd med många smarta och praktiska funktioner som gör den roligare och mycket enklare att använda sig av. De moderna torktumlare som man kan hitta i butikerna idag har vanligtvis en och en annan funktion som gör den unik. När det kommer till Bosch WTW85I49SN anser vi att det är den vibrationsdämpande designen, värmepumpsteknologin och de många automatiska program som torktumlaren har.

Fuktsensorer

Bosch WTW85I49SN är designad med fuktsensorer som säkerställer att din tvätt blir så torr som du vill ha den, utan att riskera överhettning eller onödigt slitage på kläderna. Tack vare AutoDry funktionen mäter sensorerna temperaturen på ett mycket effektivt sätt och känner av fuktighetsnivån för att avgöra när tvätten är klar. Detta ger dig inte bara tryggheten av att veta att kläderna torkas till perfektion, utan att du ständigt behöver ha koll på de, utan det hjälper dig också att spara pengar, eftersom torktumlaren inte kör på i onödan.

Program och specialprogram

Bosch WTW85I49SN är helt klart torktumlaren för dig som gillar program, men som inte är speciellt tekniskt intresserad. Med hjälp av vreden och den smidiga LED-displayen kan du välja mellan en rad automatiska program att använda dig av. Du hittar bland annat standardprogram som Easy Care, Bomull, Ylle, Skjortor/Blusar och Mix, men även specialprogram som Dunprogram, Handdukar, Snabb 40, Sport och Tidsprogram varm och kall.

Snabbtorkning 40

Behöver du få tvätten torr riktigt snabbt kan du använda dig av Snabbtorkning 40. Det här programmet lämpar sig bäst när du vill torka mindre mängder kläder där materialet är mycket tunt eller i syntetfibrer. Genom att starta igång Snabbtorkning 40 behöver du endast vänta 40 minuter på att kläderna ska uppnå den torrhet som du önskar – oavsett om det är stryktorrt eller skåpstorrt som du önskar. Programmet kan även användas på kläder tillverkade i andra material, men då tunnare tyger och syntet är torkar snabbast är de också det bästa valet för programmets effektivitet.

Självrengörande kondensor

Att behöva rengöra och underhålla torktumlaren för att förhindra damm och luddsamlingar är inte en speciellt rolig uppgift. Med Bosch WTW85I49SN får du en torktumlare som är utrustad med en självrengörande kondensor, vilket innebär att dina kläder är skyddade mot ludd och kondensorn är dammfri under hela tvätten. Kondensorn kommer automatiskt att rengöra sig själv fyra gånger under varje torkprogram. På så sätt kan du se till att bibehålla den bästa energiprestandan hela tiden.

Prestanda

När det kommer till prestanda är Bosch WTW85I49SN en mycket högpresterande torktumlare. Väljer du att använda dig av standardprogrammet bomull och fyller upp en hel maskin tar ett torkprogram ca 238 minuter att slutföra. Ibland kan det dock vara så att du behöver tvätten klar mycket snabbare och då räcker det med att fylla upp en halv maskin och istället starta igång torktumlarens Snabbtorkning 40 program som är specifikt framtaget för att torka tvätten på endast 40 minuter. Bosch WTW85I49SN har även utrustats med ett skrynkelskydd som förhindrar att kläderna får fula veck på sig när de är klara. Detta program startar automatiskt igång vid torkprogrammets slut och pågår i upp till 120 minuter. På så sätt behöver du inte tömma maskinen direkt för att förhindra skrynkliga plagg.

Det som utmärker Bosch WTW85I49SN mest är dock den höga energiklassen som torktumlaren har. När man mäter energiklass använder man sig av en skala från A till G, där A är det absolut bästa. Tittar vi på Bosch WTW85I49SN kan vi se att torktumlaren har energiklass A+++ och det innebär att den är mycket snäll mot både miljö såväl som din plånbok. Den har även en kondenseffektivitetsklass på B och en kondenseffektivitet på 84 %. Att spara in pengar på energi är idag något som många prioriterar väldigt högt. En äldre torktumlare eller en torktumlare med en lägre energiklass kommer förvisso att vara mycket billigare i inköp, men i det långa loppet tjänar du på att lägga ut lite mer för att få en bra investering.

Bosch WTW85I49SN har en uppmätt energiförbrukning på ca 235 kWh per år. Det är inte den lägsta energiförbrukning en torktumlare kan ha, men fortfarande mer än tillräckligt för att leva upp till förväntningarna. En full maskin med standardprogram bomull resulterar i en förbrukning på 1.37 kWh, vilket är lägre än de allra flesta. Väljer du att köra en halv maskin ligger förbrukningen på 0.84 kWh istället.

Torktumlaren passar inte bara för dig som vill ha en miljövänlig maskin i hemmet, utan är även ett bra val för dig som söker en torktumlare som är så tyst som möjligt. De mycket låga vibrationerna och ljudet kan vi tacka den moderna och högteknologiska designen och isoleringen för och med en ljudnivå på 64 dB låter inte Bosch WTW85I49SN speciellt mycket högre än om du skulle tala i en normal samtalston (60 dB). Nu kan du torka i lugn och ro, utan störande buller och skakningar.

Borde man köpa Bosch WTW85I49SN?

Bosch WTW85I49SN är en mycket prisvärd torktumlare som lever upp till förväntningarna på mer än ett sätt. Torktumlaren har en snygg design som passar de flesta hem, en energiklass på A+++ och en ljudnivå på 64 dB. Den är även utrustad med många automatiska- och specialprogram och har en tydlig och enkel kontrollpanel där du kan starta, pausa, ändra inställningar och stoppa maskinen efter behov.

Bosch WTW85I49SN har en kapacitet på 8 kg och är specifikt framtagen för privat bruk. Dock saknar den förmåga att prestera lika bra vid kommersiellt bruk och saknar både ångfunktion och Home Connect.