Torktumlare luktar illa (Tips & trick)

Det finns flera orsaker till att din torktumlare ger ifrån sig en dålig lukt som skapar obehag eller till och med sätter sig på rena kläder. Den vanligaste orsaken till dålig lukt är att avgasventilen är igenpluggad med ludd från kläder och textilier, något som begränsar luftflödet. En annan orsak kan vara smutsiga kläder som inte blivit ordentligt tvättade innan de läggs in i torktumlaren.

En torktumlare som luktar illa är naturligtvis mycket obehagligt och något som du bör ta itu med så fort som möjligt. Vilka åtgärder du behöver ta beror främst på vart problemet sitter och därför är en felsökning alltid att rekommendera. Börja gärna med att kontrollera ventilen och säkerställ att ingenting har fastnat, eftersom det vanligtvis är den främsta orsaken till dålig lukt.

Så rengör du torktumlaren

När du identifierat vart den dåliga lukten kommer från är det dags att eliminera problemet. Här krävs inga starka kemikalier, utan det fungerar lika bra med vatten, vitvinsvinäger, trasor, handdukar och i vissa fall blekmedel.

  • Se till att du rengör torktumlarens filter från ludd och andra ansamlingar och kontrollera alla ventiler noga.
  • Rengör sedan facket och dammsug ordentligt – gärna med ett smalt dammsugarmunstycke.
  • Blanda sedan ihop ovanstående ingredienser och torka av hela torktumlaren, insida som utsida och torka av blandningen med ljummet vatten.
  • Viktigt! Se dock till att inte blanda vinäger med klorinbaserat blekmedel. Då bildas giftig klorgas som är farlig att röra vid eller andas in, eftersom den kan leda till andningsproblem och skador på ögats näthinna.
  • Kom ihåg att köra en ordentlig torkning med tom maskin (alternativt torra handdukar) efteråt och låt dörren vara öppen.

När husmorsknep inte funkar

Ibland kan det vara så att du inte blir av med den dåliga lukten, hur mycket du än försöker. I dessa fall kan det vara en god idé att höra av dig till en VVS-montör för professionell hjälp. I vissa fall kommer doften från ett problem som inte kan avlösas och då kan du behöva fundera på att köpa en ny torktumlare istället. Kom ihåg att du kan förhindra dålig lukt genom att rengöra torktumlaren med jämna mellanrum och inte använda för mycket tvättmedel vid tvätt. Tvättmedel lämnar nämligen rester som har en tendens att främja tillväxt av mögel.