Ättika i tvättmaskinen (Varför & hur mycket)

Ättika går att använda vid rengörning och när man ska ta bort obehagliga lukter. Det går också att använda ättika i en tvättmaskin, på flera olika sätt. Vi ska därför gå igenom hur du kan använda ättikan för att bland annat rengöra din tvättmaskin, bli av med dålig lukt och hur du kan använda det när du tvättar.

Rengör tvättmaskinen med ättika

En tvättmaskin kan börja lukta med åren och det brukar inte gå bort bara genom att använda den som vanligt. Du kan då tvätta en tom maskin på 90 grader och hälla cirka 3 dl ättika i tvättmedelsfacket. Det här får bort lukten och rengör maskinen ordentligt.

Det finns också tvättmaskiner som kommer med ett eget rengöringsprogram. När vi tittat på de bästa tvättmaskinerna så hade dessa ofta ett sådant program, vilket får bort lukt och ofta så påminner maskinen dig kontinuerligt om att köra programmet. Lyckas du inte få bort lukten alls oavsett medel eller metoder så kan det vara värt att tänka på. Det kan också vara bra att titta på om din nuvarande maskin har ett sådant program.

Tvätta kläder med ättika

Att tvätta kläder med ättika kanske låter främmande men det har sina fördelar. För färgade kläder så gör ättika det möjligt att behålla färgen längre, exempelvis jeans eller svarta plagg som annars lätt blir blekta efter ett visst antal tvättar.

För vittvätt så kan det förhindra den vita färgen att bli gråaktig, något som tyvärr lätt kan hända när man tvättar vissa vita plagg. Huruvida vita kläder påverkas av tvättning beror också på kvalitén.

Det vanligaste rådet för vanlig tvätt är 1 deciliter ättika för en vanlig maskin.

Använd ättika som sköljmedel

En del kläder kan börja lukta med tiden, inte minst badlakan och handdukar. Att tillsätta runt 2 dl ättika i tvättmedelsfacket och tvätta i 60 grader kan råda bot på detta. Lukten från ättikan försvinner när den avdunstar och du får fräscha handdukar och badlakan. Det är också mer miljövänligt än vanliga sköljmedel, samtidigt som det mjukar upp tvätten.