Bosch WAU28SI4SN

Bosch WAU28SI4SN är en smart tvättmaskin som också är väldigt självgående. Du får också flera bra funktioner, en energisnål motor som också är tystlåten och möjligheten att få bort även de jobbigaste fläckarna.

 • Automatisk dosering av tvättmedel
 • AntiStain-fläckborttagning
 • Energisnål och tystlåten motor
 • Relativt dyr
 • Energiklass C
 • Ingen wifi-styrning

Specifikationer

 • Energiklass: C
 • Trumrengörningsprogram: Ja
 • Wifistyrning: Nej
 • Timer: Ja
 • Automatisk dosering: Ja
 • Mått: Höjd 845 mm, Bredd 598 mm, Djup 590 mm

Design

Bosch WAU28SI4SN är en tvättmaskin med traditionellt men stilrent utseende som passar in i alla bad- och tvättrum. Den har en kapacitet på 9 kg och klarar av även jobbigare fläckar. Det här gör att du slipper förbehandla tvätten och du kan förlita dig på maskinen för det allra mesta.

Bästa självgående tvättmaskinen

Se varför Bosch WAU28SI4SN blev bästa självgående tvättmaskinen, och jämför tvättmaskinen med andra testvinnare i vårt stora test.

Tvättmaskinen har en vanlig vridknapp i mitten där du väljer vilket program du vill köra. Du har sedan kontrollpanelen till vänster där du kan välja till specifika funktioner och se hur lång tid tvätten ska ta. Vissa program kan ta lite längre, framförallt när man har större mängder tvätt eller ska använda specialfunktioner, men den går att korta ned om man använder snabbprogrammen. Kontrollpanelen är en LED-display och är extra stor. Det här gör den mer lättanvänd även för den som till exempel har svårt att se.

Trumman har ett lätt vågformat mönster som ger en mjukare och mer skonsam behandling av tvätten. Det här gör att du inte sliter ut dina kläder lika snabbt, ett stort plus för den som har känsliga kläder som man vanligtvis är försiktig med att tvätta. Det här görs möjligt genom VarioDrum och den droppformade trumman.

En trumma kan ganska enkelt börja lukta illa och du har då ett tvättprogram specifikt för att göra ren trumman. Den här maskinen är samtidigt ganska självgående och efter 20 tvättar kommer den själv att påminna dig om att det är dags att rengöra den. Du kan då sätta igång programmet och låta den rengöra sig själv innan du använder den för att tvätta kläder. Programmet sköter sig självt och du behöver bara välja det och starta maskinen.

Motorn i Bosch WAU28SI4SN är en EcoSilence Drive. Det här innebär att motorn är extra energisnål och är mer tystlåten än andra motorer. Den här borstlösa motorn har också en längre hållbarhet och kommer därför med en garanti på 10 år. En tvättmaskin måste inte vara tystlåten men om du frågar oss så är det ett bra plus, att den sedan drar mindre el är bra för ekonomin.

Det finns också en del mindre detaljer som gör Bosch WAU28SI4SN till en extra bra tvättmaskin. Du har till exempel påfyllnadsfunktionen. Du kan med den lägga till mer tvätt när maskinen redan har startats. Det här kommer till användning när du kommer på att du glömde något. Det kan också vara bra när du har handtvättat något väldigt smutsigt och sedan vill att plagget ska ligga i maskinen en kort stund.

Funktioner

Bosch WAU28SI4SN är en väldigt modern tvättmaskin som har många smarta funktioner. Det är en självgående modell där du bara behöver lägga in tvätten och fylla på tvättmedlet, resten sköter maskinen. Den har också flera funktioner som optimerar tvättningen, så att du kan minimera mängden vatten, tid och energi som går åt.

i-DOS

Använder du för lite tvättmedel blir inte tvätten ren och använder du för mycket så sliter du ut kläderna onödigt mycket, samtidigt som det kostar mer. i-DOS låter dig fylla hela tvättmedelsbehållaren med flytande tvättmedel och den doserar sedan automatiskt baserat på flera saker.

Den doserar beroende på mängden tvätt, hur smutsigt det är och vilken typ av material som ska tvättas. Det är en väldigt intelligent funktion som använder sig av en sensor för att avgöra allt det här och den anpassar sig sedan enligt programmet du har valt. Det här är en funktion som enligt oss gör det mycket lättare att tvätta på bästa möjliga vis.

ActiveWater Plus

ActiveWater Plus-teknologin ser till att du aldrig använder mer vatten för att tvätta än vad som verkligen behövs. Det här är en grundfunktion som alltid är aktiverad och som mäter av vad du ska tvätta och hur mycket. Den optimerar sedan mängden vatten så att maskinen använder precis så mycket som behövs för att tvätten ska bli ren.

Det här är användbart när du ska köra småtvättar, då finns det ingen anledning att använda samma mängd vatten som vid en full maskin. Det är i längden bättre för miljön och eftersom funktionen sköts automatiskt så behöver du inte heller göra något.

SpeedPerfect

Det här är en riktigt bra funktion som gör det möjligt för dig att snabba på tvättandet. Du kan minska tvättiden med upp till 65%, oavsett vad du ska tvätta eller hur mycket. Det här är en funktion du själv kan välja att aktivera. Funktionen fungerar för en mängd olika program, bland annat blandtvätt och Easy Care-programmet. Du kan till exempel tvätta 4 kilo blandad tvätt på cirka 46 minuter.

DrumClean

Med tiden så börjar tvättmaskiner ofta att lukta och det här kan man förebygga på flera sätt. Det finns en del husmorsknep, men det allra bästa sättet är om din tvättmaskin har ett specifikt program för det. Bosch WAU28SI4SN har DrumClean-programmet.

Det är ytterligare en smart funktion och inte bara ett vanligt program. När du har kört 20 maskiner på som mest 40 grader så kommer programmet att påminna dig om att det är dags att rengöra maskinen genom att köra det här programmet. Då kan du slå på det och sedan fortsätta med din dag. Det här är en otroligt bra hygienisk funktion för det är ofta att man först kommer ihåg att rengöra maskinen när det redan börjat lukta.

Prestanda

Bosch WAU28SI4SN är en riktigt högkvalitativ tvättmaskin. Bosch är redan ett bra varumärke och tittar man till exempel på amerikanska kundundersökningar om varumärken för bland annat hushållsmaskiner så har Bosch 74 av 100 i betyg, där snittet är 78.

Den höga kvalitén syns tydligt när man tittar på maskinens prestanda. Den har energiklass C, vilket är ganska genomsnittligt men det finns maskiner som har B eller A. Tittar man på den faktiska energiförbrukningen per 100 tvättcyklar ligger den på 66 kWh. Det här är samtidigt bara en ungefärlig siffra, Bosch WAU28SI4SN har många funktioner som gör det möjligt att dra ned på förbrukningen. Du har bland annat ECO-programmet som tar 217 minuter för en full maskin.

Maskinen optimerar också förbrukningen av energi, vatten, tid och tvättmedel beroende på vad du tvättar och hur mycket. Det här gör det möjligt att vara lite mer sparsam och maskinen sköter det helt automatiskt. Det har med andra ord aldrig varit enklare att få en mer resurssnål och effektiv tvättning.

Ljudnivån är också ganska låg med sina 72 dB och har därför ljudnivåklass B. Bullerutsläpp håller klass A, inte minst tack vare maskinens EcoSilence Drive-motor. Den håller nere ljudnivån och bullret så att maskinen inte stör. Skalan är från A till G, så A i bullernivå är väldigt bra och ljudnivåklass på B är relativt bra. När det gäller ljudnivån på hushållsmaskiner så påverkar också ens egen tolerans.

Det här är en väldigt effektiv tvättmaskin och genom den automatiska optimeringen så kommer du i många fall att kunna tvätta snabbare. Den kan anpassa din tvättid så att du inte tvättar ett fullt program när du bara har en halvfull maskin. Du har också SpeedPerfect som låter dig dra ned på tvättiden upp till 65%. Det här gör det möjligt att snabba på tvättandet och du väljer själv när du vill aktivera det.

Tidigare nämnde vi i-DOS och det är också en av egenskaperna som gör Bosch WAU28SI4SN till en högkvalitativ tvättmaskin. Det här gör det möjligt för maskinen att automatiskt dosera tvättmedlet. Du kan alltså fylla hela tanken med tvättmedel och den använder sedan endast den mängd som behövs. En nackdel med den här funktionen är att du endast kan använda flytande tvättmedel för i-DOS. Använder du pulver så måste du dosera manuellt.

Maskinen lämpar sig för de allra flesta hushållen men den är lite dyrare än genomsnittet. Den som är ute efter en självgående tvättmaskin som gör det allra mesta åt dig kommer definitivt att gilla Bosch WAU28SI4SN.

Borde man köpa Bosch WAU28SI4SN?

Det här är en lite dyrare tvättmaskin men för pengarna får du väldigt mycket prestanda. Du har många smarta funktioner som den automatiska doseringen, en tystlåten och energieffektiv motor och en mängd smarta funktioner som sköter tvättandet åt dig.

En klar fördel är framförallt att maskinen optimerar mängden vatten, tvättmedel och tid som används. Det här sker automatiskt varje gång du använder tvättmaskinen och gör det mycket lättare att vara effektiv med sina resurser. Det finns däremot ingen wifi-styrning och inte heller någon ångfunktion, vilket hade varit extra bra för en maskin som i övrigt har så många smarta funktioner.