Electrolux EW2F3047R4

Electrolux EW2F3047R4 är en högkvalitativ tvättmaskin men med ett mycket lägre pris än många andra modeller vi har tittat på. Det gör den här tvättmaskinen till den bästa för den med en tajt budget.

 • Lägre pris
 • Tystgående motor
 • Tidsanpassning genom TimeManager
 • Endast 7 kg kapacitet
 • Ingen Wifi-styrning
 • Energiklass D

Specifikationer

 • Energiklass: D
 • Trumrengörningsprogram: Nej
 • Wifistyrning: Nej
 • Timer: Ja
 • Automatisk dosering: Nej
 • Mått: Höjd 847 mm, Bredd 597 mm, Djup 540 mm

Design

Electrolux EW2F3047R4 är en liten och enkel modell som passar perfekt för den som framförallt är fokuserad på att hålla priset lågt. Även om det är en budgetmodell så erbjuder en en mängd fina funktioner. Den är också väldigt tystgående jämfört med många andra modeller som vi tittat på, vilket är ett stort plus.

Bästa diskmaskinen för pengarna

Se varför Electrolux EW2F3047R4 blev bästa diskmaskinen för pengarna, och jämför tvättmaskinen med andra testvinnare i vårt stora test.

Att den är tystlåtande kommer från designen och inte minst den inbyggda invertermotorn. Med mindre buller så skakar inte heller tvättmaskinen lika mycket som man är van vid med andra maskiner, men tvättmaskinen är inte svagare för det. När vi tittade på modellen såg vi också att befintliga användare ofta påpekade just hur tystlåten den är. Så det här är inte bara den bästa tvättmaskinen för pengarna, det är också en av de bättre för den som är ute efter en tystare modell.

Tittar vi på den fysiska designen så är Electrolux EW2F3047R4 en väldigt traditionell modell. Utsidan har vit färg och har en väldigt enkel utsida. Luckan sitter ganska högt uppe vilket är en liten men uppskattad detalj då man slipper böja sig lika långt. Du har längst upp i mitten vridhjulet som du använder för att välja program, en kontrollpanel till höger och till vänster hittar du facket för tvätt- och sköljmedel.

På insidan hittar du en vanlig trumma som har en kapacitet på 7 kg. Det här är ganska litet och många av modellerna vi har tittat på erbjuder åtminstone 8 eller 9 kg. För en budgetmodell är det däremot ganska rimligt och för många kommer det här att räcka gott och väl. Har man flera personer i hushållet får man däremot räkna med att kanske tvätta någon maskin extra för att få allting tvättat. Med snabbprogrammet kan man tvätta på 14 minuter, vilket är snabbare än vad många andra maskiners snabbprogram erbjuder.

Även om kapaciteten bara är 7 kg så ska man däremot inte tro att det är en dålig tvättmaskin. Trummans motor är väldigt kraftfull och även centrifugeringen är lika kraftfull som hos andra modeller. Det ryms alltså bara lite mindre, den klarar fortfarande av att köras lika väl som andra tvättmaskiner trots det låga priset.

Electrolux EW2F3047R4 har tyvärr ingen wifistyrning eller doseringsassistent. Det är istället en traditionell tvättmaskin som är ett utmärkt val när det är priset som styr. Rent funktionsmässigt kommer du däremot inte att märka någon stor skillnad. Desingen är kanske inte den allra snyggaste om man jämför med dyrare modeller, men den kommer att passa in i de allra flesta tvätt- och badrummen.

Funktioner

Electrolux EW2F3047R4 kommer med en mängd intressanta funktioner. Den har visserligen ingen wifistyrning och inte heller en doseringsassistent, vilket är vanliga funktioner hos lite dyrare modeller. Det den däremot har är bra funktioner för att optimera din tvättning och för att få kläderna rena, vilket är det allra viktigaste med en tvättmaskin.

Aqua-control

Aqua-control är ett integrerat styrsystem som skyddar mot vattenläckage. Det kan också skydda mot skador på inloppsslangen. Det här är väldigt viktigt då vattenläckage alltid kan hända, framförallt när en maskin blir äldre. Samtidigt kan ett läckage orsaka enorma skador, framförallt om du inte upptäcker det i tid.

TimeManager

Electrolux EW2F3047R4 heter också TimeCare 500 och det är inte utan anledning. Med maskinen kommer TimeManager som du kan aktivera direkt på kontrollpanelen. Du kan då minska tvättprogrammet så att det passar dig bättre. Totalt kan du minska programmets tid med upp till 4 gånger.

Det här gör så att du lättare kan anpassa tvättandet efter ditt schema. Det här kan vara väldigt användbart för den som har en stressig vardag, små barn att ta hand om eller som helt enkelt har någon viktig tid att passa. Du kan då anpassa programmet och ändå få ett bra resultat. Det här är en funktion som till och med många dyrare modeller inte har, så det är ett väldigt fint plus med denna budgetmodell.

AutoSense

AutoSense är alltid på i bakgrunden och är en enkel funktion som anpassar din tvättmaskin efter mängden tvätt. Den kan justera mängden tid, vatten och energi så att tvätten alltid blir ren. Det här innebär att om du till exempel bara har en halvfull maskin, kommer den inte att dra lika mycket el och vatten som om du proppade maskinen full.

Det här är inte bara bättre för elräkningen, det gör också att du får klar tvätten snabbare. Det är också bättre för miljön att man inte använder onödiga mängder med vatten och energi.

Antiallergiprogram

Allergier är ett vanligt bekymmer och kan drabba vilken familj som helst. Electrolux EW2F3047R4 kommer med ett specifikt tvättprogram för antiallergi. När du använder det här programmet så använder maskinen både vattenånga och ett högpresterande tvättprogram för att få bort så mycket allergener som möjligt.

Många av de riktigt bra tvättmaskinerna vi har tittat på använder vattenånga i deras allergiprogram och det är bra att ett sådant också finns på Electrolux EW2F3047R4. Det här är bra för allergiker men också för människor som har respiratoriska bekymmer, eller som bara är överkänsliga och vill hålla borta så mycket allergener som möjligt.

Prestanda

Electrolux EW2F3047R4 har en energiklass D, vilket är sämre än mer avancerade modeller. Det här innebär att den i grunden drar mer el än vissa modeller, men det finns ett par sätt att undvika onödigt dyra elräkningar på grund av tvättmaskinen. Till att börja med har du AutoSense som gör anpassar mängden el, vatten och tid efter mängden tvätt som du har lagt in i maskinen.

Du har också det miljövänliga ECO-programmet. På Electrolux EW2F3047R4 tar det här programmet endast 200 minuter, vilket är mindre än många andra modeller i samma prisklass. Samtidigt så finns det många modeller som drar mer el. Totalt drar den här maskinen cirka 69 kWh per 100 tvättcyklar.

Den här tvättmaskinen kommer med en kolfri inverter-motor som är lite mindre högljudd. Det här drar också ned energiförbrukningen och gör motorn mycket mer hållbar, därför ger Electrolux också en 10 års garanti på produkter med denna motor.

Electrolux EW2F3047R4 har ljudnivåklass B och har en ljudnivå på 76 dB. Det här är riktigt bra och i kundrecensioner ser vi också att flera påpekar att man inte hör tvättmaskinen när man är i ett annat rum.

Tittar vi på vattenkonsumtionen så ligger den på en rimlig nivå. För en vanlig tvättcykel så drar den 45 liter vatten. Det här är för en full maskin och med AutoSense så kommer den här siffran inte alltid att stämma. Tvättar du en halvfull så drar den såklart lite mindre, precis som att elen och tiden dras ned.

När det gäller centrifugeringen så drar Electrolux EW2F3047R4 1400 varv per minut. Det här är standarden hos de allra flesta tvättmaskiner och den här tvättmaskinen sticker inte ut här. Maskinen har snurrklass B. Maskiner med högre centrifugering eller en bättre snurrklass är ofta mer högljudd, ofta över 80 dB.

Electrolux EW2F3047R4 är i grunden en väldigt traditionell tvättmaskin och kommer inte med jättemånga innovativa funktioner. Det här är vi inte direkt förvånade över med tanke på det låga priset jämfört med modeller som kommer med mer avancerade funktioner.

Samtidigt så är det inte en dålig tvättmaskin. Den får tvätten ren och gör det på en ganska rimlig tid. Med en timer kan du också ställa in så att tvätten inte ligger blöt i en avstängd maskin under långa perioder. Det tillsammans med andra funktioner vi har nämnt gör Electrolux EW2F3047R4 till ett bra val för den som är väldigt fokuserad på priset.

Borde man köpa Electrolux EW2F3047R4?

Electrolux EW2F3047R4 är en väldigt överkomlig tvättmaskin som erbjuder hög effektivitet och prestanda. Den har visserligen inte många smartfunktioner som wifi-styrning eller doseringsassistent, men det finns AutoSense som anpassar maskinens förbrukning efter tvättmängden.

Fördelarna med den här modellen är att den är tystlåten och har en väldigt effektiv motor. Det är också en väldigt billig tvättmaskin som ändå är högkvalitativ. Det här är en bra första tvättmaskin men det är också det bästa valet för den som har en väldigt begränsad budget. Med en tvättkapacitet på 7 kg så är den perfekt för mindre hushåll.