Rengöring tvättmaskin (Tips & trick)

Det är inte ovanligt att man inte rengör sin tvättmaskin och många tror att den rengör sig själv genom att man använder den som vanligt. Men precis som att en vattenkokare eller en diskmaskin bildar kalk så måste du också rengöra en tvättmaskin, annars börjar den lukta.

Rengör tvättmedelsbehållaren

Börja med att ta ut tvättmedelsbehållaren och rengöra den. Det fastnar lätt gammalt tvättmedel och damm men är lätt att rengöra om man lägger den i blöt. När den är ren och har torkat så sätter du tillbaka den.

Rengör själva maskinen med ättika

Du ska nu hälla cirka 3 dl ättika i facket där du annars brukar hälla ditt tvättmedel. Du kör sedan ett vanligt tvättprogram på 90 grader. Det här är miljövänligt och bör rimligtvis göras åtminstone en eller två gånger om året. Det är avkalkande och kan få bort bakterier och dålig lukt.

Kan vara lite svårare att rengöra filtret

Filtret kan behöva rengöras och hur man gör det beror på modellen. Tömmer du inte filtret kontinuerligt så kommer maskinen att fungera sämre och i värsta fall får du en illaluktande doft.

För att göra det här rätt så ska du använda manualen som följde med tvättmaskinen. Har du inte kvar den så kan du kontrollera vilken modell du har och sedan söka upp bruksanvisningen på tillverkarens hemsida.

Glöm inte utsidan

Gör också rent utsidan och den gummilist som sitter runt luckan. Du behöver inte använda ättika utan det räcker med något milt rengöringsmedel och varm vatten. Framförallt listen måste göras, annars kan det fastna fuktigt ludd där som sedan börjar lukta.

När det inte räcker

Om du har följt ovanstående råd och du fortfarande har en illaluktande tvättmaskin så bör du först gå igenom din bruksanvisning igen och läsa vad tillverkaren rekommenderar. Det finns ibland också ett rengöringskit som du kan köpa. Om inte detta fungerar så är det troligtvis dags att titta på en ny tvättmaskin. Men du bör först prova på allt annat och det är ovanligt att det inte går att få bort lukten.