Siemens WM14SA8DN

Siemens WM14SA8DN är en tystlåten och effektiv tvättmaskin med låg energiförbrukning. Med 8 kg kapacitet så kommer den här maskinen att räcka för de allra flesta hushåll.

 • 10 års motorgaranti
 • Tystlåten och energisnål motor
 • i-Dos automatisk dosering
 • Dyrare
 • Tvättkapacitet på 8 kg
 • Ingen styrning genom Wifi

Specifikationer

 • Energiklass: C
 • Trumrengörningsprogram: Nej
 • Wifistyrning: Nej
 • Timer: Ja
 • Automatisk dosering: Ja med i-Dos
 • Mått: Höjd 845mm, Bredd 598mm, Djup 590mm

Design

Siemens WM14SA8DN är en högkvalitativ tvättmaskin men har en väldigt enkel design. Maskinen är helt vit men med en svart displaypanel som du använder för att ställa in den, sätta på maskinen och stänga av den. Det är en LED-display och den är extra stor så att alla enkelt kan se vad som står. Du använder sedan vridknappen i mitten på maskinen för att välja ditt program, du får väldigt många program som kan användas till olika typer av textiler och situationer.

Bästa tvättmaskinen för de allra flesta

Se varför Siemens WM14SA8DN blev bästa tvättmaskinen för de allra flesta, och jämför tvättmaskinen med andra testvinnare i vårt stora test.

Den enkla designen gör att maskinen passar in i alla hem. Den ser modern ut, men med en stilren design hör den också hemma i äldre hem. Det här är bra enligt oss då en för flådig tvättmaskin annars kan sticka ut med resten av badrummet eller tvättstugan, även om utseendet kanske inte är det allra viktigaste när du ska köpa en ny tvättmaskin.

Måtten gör att den passar in i de allra flesta hemmen. Med höjden på 845mm, bredden 598mm och djupet 590mm så är den i en storlek som matchar många andra maskiner, men det är värt att kontrollera hur mycket plats du har innan du gör ett köp. Tänk också på att djupet är 1 063 mm om du har luckan öppen i 90 grader, så du måste också räkna med det när du ska bedöma om den får plats där hemma.

En lite annorlunda egenskap med designen hos Siemens WM14SA8DN är trumman på insidan. Paddlarna är vågformade istället för vanliga skivor, det här gör den mycket skonsammare och är bättre för dina kläder.

Siemens WM14SA8DN har en iQdrive-motor som är extra tyst och energisnål. Det här gör att den drar lite mindre ström, men då maskinen är ganska kraftfull så har den ändå en energiklassning på C. Det skulle kunna vara sämre men många modeller som vi har tittat på har B eller A, vilket såklart är bättre. En fördel med den här motorn, mer än att den är tystlåten, är att den också är väldigt hållbar. Det är också därför som Siemens ger dig en motorgaranti på 10 år.

En nackdel med maskinen är att den inte har någon som helst wifistyrning. Det här är visserligen inte nödvändigt men det är något som allt fler tvättmaskiner har börjat erbjuda. Då hade man kunnat kontrollera den direkt över sin smartphone och man erbjuds ofta mer information om sin tvätt. Det finns åtminstone en inbyggd doseringsassistent som hjälper dig att använda precis rätt mängd tvätt- och sköljdmedel.

Funktioner

Tvättmaskiner kommer med en mängd olika funktioner och program som du kan använda för att få renare tvätt, skonsammare behandling av textiler och så vidare. Siemens WM14SA8DN har många smarta funktioner och dessa är en av anledningarna till att den här modellen är så bra enligt oss.

WaterPerfect Plus

WaterPerfect Plus är en automatisk funktion som alltid är aktiv. Det här är det som gör att Siemens WM14SA8DN kan anpassa vattenmängden efter mängden tvätt och vad det är som ska tvättas. Det här innebär en mer resurssnål vattenförbrukning. Det påverkar däremot inte resultatet, tvätten blir alltså lika ren som alltid men du använder lite mindre vatten.

i-Dos

i-Dos är också en inbyggd funktion som gör det enklare än någonsin att dosera mängden tvättmedel. Det här gör att du kan använda mindre tvättmedel och fungerar också för sköljmedel. Det här tillsammans med den anpassade vattenförbrukningen gör maskinen billigare i längden och är samtidigt bättre för miljön.

Kombinerat med den inbyggde iQdrive-motorn som håller nere energiförbrukningen så är Siemens WM14SA8DN en väldigt resurssnål tvättmaskin som kostar mindre. Per maskin sparar man kanske inte in någon nämnvärd summa, men på loppet av ett helt år så kommer du att förbruka mindre tvättmedel, vatten och el.

SpeedPack L

SpeedPack L är namnet för ett paket med olika funktioner kopplade till hur lång tid det tar att tvätta. Ibland har du bråttom och behöver tvätta något, då kommer dessa funktioner till användning. De allra flesta tvättmaskiner har någon form av snabbtvätt, men ofta får du ett sämre resultat. SpeedPack L erbjuder mer anpassningsförmåga så att tvätten faktiskt blir ren.

Du har till exempel Super15 och Super30, som är program på 15 och 30 minuter. Det här är bra för mindre mängder tvätt. Med varioSpeed så får du upp till 65% snabbare tvätt, vilket drar ned ordentligt på tiden för många av programmen. Du sätter igång varioSpeed direkt på touchpanelen.

Tvättoptimering

Det finns också ett par mindre funktioner som vi gillar med Siemens WM14SA8DN. Du kan till exempel när du vill pausa maskinen för att lägga in mer. Det här är väldigt bra om du har handtvättat någon jobbigare fläck och vill lägga in den för centrifugering. Det här kan också användas för mer ömtåliga plagg som inte bör tvättas lika länge.

Det finns också program för förtvätt, vilket idag är en standard hos tvättmaskiner och inte unikt för denna. Ett lite ovanligare program är Outdoor, specifikt ämnat för funktionstextiler som sport- och friluftskläder. Den här typen av kläder blir ofta väldigt smutdiga och programmet ser till att dessa blir ordentligt rena.

Prestanda

Siemens WM14SA8DN har en energiklass på C och drar därför lite mer energi än många andra modeller, istället så har man en stark och effektiv motor. Maskinen försöker att spara så mycket energi som det går, annars hade maskinens energiklass troligtvis varit värre. Vill du spara in ännu mer så kan du använda maskinens miljövänliga ECO-program. Då får du istället en tvättid på endast 209 minuter.

Med andra program kan du använda varioSpeed för att snabba på den totala tvättiden. Maskinen sköter sedan resten åt dig och anpassar sedan resten av inställningarna för att få klar tvätten så snabbt som möjligt. Som mest kan man få ned tvättiden med 65%, vilket är väldigt bra jämfört med många andra tvättmaskiner som vi har tittat på. Det finns också snabbprogrammen Super15 och 30, men dessa duger främst när man har väldigt lite att tvätta, eller om tvätten inte är överdrivet smutsig.

Den totala förbrukningen per 100 tvättcyklar är 62kWh. Det här är en ganska hög förbrukning om man tittar på vissa andra maskiner. Även om tvättmaskinen har en energiklass på C så finns det andra områden där den snålar in. Genom maskinens inbyggda vattenanpassning förbrukar den endast så mycket som behövs för att få tvätten ren. Genom resurssnål vattenförbrukning kommer man ned i nivåer på 43 liter per tvättcykel, vilket är i den lägre nivån.

När vi tittar på centrifugeringen så är Siemens WM14SA8DN väldigt genomsnittlig. Den gör 1400 varv per minut vilket är där de allra flesta tvättmaskiner ligger. Det finns en del maskiner som gör 1600 varv, men det är ovanligt och det är inte heller nödvändigt.

Tvättmaskiner är rent generellt ganska högljudda och det är inte vanligt att komma ned under 70 dB. Siemens WM14SA8DN har en ljudnivå på 72 dB vilket är på samma nivå som andra modeller i prisklassen. Du kan eventuellt komma lägre om du köper en tvättmaskin som är specifikt ämnad att vara tystlåten, men Siemens WM14SA8DN är väldigt rimlig och den inbyggda motorn är menad att reducera bullernivån. Den skakar alltså inte lika mycket och bör därför inte störa allt för mycket i närliggande rum.

En egenskap hos maskinen som man måste tänka på är tvättkapaciteten på 8 kg. Det här räcker för de allra flesta hushållen men om du tvättar ovanligt mycket så kan en skillnad på något kilo vara avgörande. Det finns bra modeller som klarar av exempelvis upp till 10,5 kg vilket är bra för en del barnfamiljer.

Borde man köpa Siemens WM14SA8DN?

Siemens WM14SA8DN är en väldigt effektiv och kraftfull tvättmaskin som kommer att passa de allra flesta hushållen. När det gäller nackdelar så har du framförallt två: Det finns ingen WiFi-styrning så att man kan kontrollera den genom sin smartphone. Maskinens tvättkapacitet är 8 kg, vilket räcker för de allra flesta men inte alla.

Så för stora familjer kommer Siemens WM14SA8DN antagligen inte att räcka till. I övrigt så är det en kraftfull liten tvättmaskin som kommer med flera funktioner för en mer resurssnål tvättning. Den automatiska doseringen av tvättmedel och vatten är framförallt väldigt bra för att inte slita ut tvätten i onödan.