Tvätta skor i tvättmaskin (Tips & trick)

Skor blir väldigt smutsiga och ofta kan du köra dessa i en tvättmaskin. Här följer våra råd om vad du bör tänka på när du ska göra det och vad du bör undvika.

Inga problem att tvätta skor i tvättmaskin

Det går absolut att tvätta skor i tvättmaskin och det gäller många olika varianter och modeller. Det är däremot viktigt att du vet vad som gäller. Skor eller tvättmaskinen kan skadas om du gör fel.

Så gör du

Det är viktigt med rätt program. Känsliga skor bör du köra i fintvätt på 30 grader. Det finns också tvättmaskiner med outdoor-program eller program som är extra skonsamma. Det här är en standard i moderna och bra tvättmaskiner som de vi själva har tittat på.

Följ tvättråden

Börja med att titta på tvättråden för skorna. Står det handtvätt kan du ändå köra skorna i en maskin med fintvättsprogrammet på 30 grader, men du gör det på egen risk och en handtvätt rekommenderas.

I övrigt så står det ofta exakt hur hög temperatur du bör ha och om skorna går att köra i en maskin.

Förbered skorna

Börja med att borsta av skorna och ta ut innersulorna, dessa tvättar du för hand. Ta också bort skosnören och tvätta dessa tillsammans med innersulorna. Skorna gör sig bäst i en tvättpåse.

Undvik detta

Det finns en del saker du bör undvika när du ska tvätta dina skor i en tvättmaskin.

Undvik att skada tvättmaskinen

Ta alltid bort grus och borsta av dina skor, det här kan annars skada maskinen och fastna i maskinen. Lägga gärna in handdukar i maskinen med skorna så att dessa skyddar trumman, det låter också mindre.

Gå inte emot tvättråden

Var försiktig med att gå emot tvättråden. Står det att handtvätt gäller så kan skorna gå sönder i en maskin. Att ta en annan temperatur än den angivna kan också leda till att skorna slits ut. Tänk också på att vissa skor inte är vattentåliga, dessa bör göras ren för hand, exempelvis med en borste och en duk.