Tvättmaskin luktar illa (Tips & trick)

Med tiden så börjar din tvättmaskin att lukta. Ofta går det att få bort den här lukten och det är inte heller överdrivet svårt. Du får här lite goda råd om hur du rengör din maskin med ättika. Din bruksanvisning för tvättmaskinen kan också ha information om hur du rengör din specifika modell, det här är bra då det kan finnas metoder som leder till att du förlorar din garanti.

Så får du bort lukten med ättika

Ättika är ett utmärkt rengöringsmedel för många saker i hemmet, bland annat din tvättmaskin. Börja med att rengöra ditt tvättmedelsfack genom att ta ut det och ta bort gammalt tvättmedel som sitter fast.

När delarna har torkat så sätter du tillbaka facket. Du häller nu cirka 3 dl ättiksprit i facket. Maskinen ska såklart vara helt tom och du sätter då på ett valfritt tvättprogram på 90 grader. Gör det här en eller ett par gånger om året för att undvika lukt och smuts.

Rengör också resten av tvättmaskinen

Du bör också rengöra gummilisten där luckan sitter, där fastnar det lätt smuts och det kan också börja lukta väldigt illa. Du bör också göra ren tvättmaskinens utsida. För listen och utsidan räcker en fuktig trasa men använd gärna något milt rengöringsmedel.

Tänk på att många maskiner längst ned på framsidan har ett fack för maskinens pumpfilter. Det här ska rengöras ungefär var tredje månad eller om maskinen inte tömmer vattnet efter en tvätt, vilket också kan orsaka lukt. Testa att töm det i samband med din rengöring, men var försiktig då det kan rinna ut en hel del vatten.

Moderna tvättmaskiner har ofta ett rengöringsprogram

Här på Testverket tittar vi mycket på moderna tvättmaskiner och dessa har ofta ett rengöringsprogram för tvättmaskinen. En bra maskin påminner dig också om att köra programmet, ofta efter 20 tvättar.

Lukt kan sitta permanent om maskinen verkligen är slutkörd eller har gått sönder. Då kan du behöva köpa en ny maskin, gärna en som har ett sådant rengöringsprogram. Men oftast får man bort lukten med ättiksprit.